4 dingen die je nog niet wist over IJsland

Dat je niet in IJsland mag geweest zijn zónder The Blue Lagoon gezien te hebben (niet de film uit het gezegende jaar 1980, we bedoelen hier the real thing), wist je wellicht al. En dat Björk IJslands muzikale trots is, is allang geen nieuws meer. Maar wist je deze 4 dingen al over het land van gletsjers en vulkanen?

 

1.  Het is er niet zo koud als je denkt

In tegenstelling tot wat de meeste mensen veronderstellen, zijn de winters relatief gezien mild in IJsland. Het land mag dan al dicht bij de poolcirkel liggen, doorgaans heb je meer last van het winderige en regenachtige karakter van het IJslandse klimaat dan van extreme vriestemperaturen. Een strandvakantie zit er dus niet in, een actieve vakantie gericht op natuur en sport des te meer.

Tip: investeer in degelijke outdoorkleding. Voor een wandeling langs gletsjers of watervallen heb je echt wel een water- en winddichte jas en stevige wandelschoenen nodig.

2.  Je kunt papegaaiduikers spotten in IJsland

IJsland

Niet alleen walvissen duiken op langs de IJslandse kusten. Je kunt er ook papegaaiduikers spotten, de clowns onder de zeevogels die opvallen door hun felgekleurde snavel en zwart-witte verenkleed. Op IJsland leven de grootste kolonies van deze uitdunnende diersoort.

3.  Jon Snow was in IJsland

Fans van ‘Game of Thrones’ kunnen het decor voor ‘the wall’ waarop de mannen van de ‘night’s watch’ patrouilleerden, in IJsland gaan bewonderen. Die scenes uit de bekroonde HBO-reeks werden namelijk opgenomen in nationaal park Vatnajökull. Wel oppassen voor reuzen en zombies!

IJsland4.   Lopapeysa’s zijn hip

Geen idee wat een ‘lopapeysa’ is? Het is een typisch IJslandse wintertrui: heerlijk warm, met geometrische motiefjes in een cirkel rond de nek. Het soort trui dat je zou dragen tijdens het jaarlijkse kerstfeest met de familie, of in de après-skibar na een dagje skiën in de buitenlucht. En zoals je ongetwijfeld weet, zijn winterse (kerst)truien al een tijdje niet ‘fout’ meer, maar juist hip en cool. Breng er dus gerust eentje mee naar huis!

Plannen voor een actieve vakantie in IJsland? Bereid je goed voor en laat niets aan het toeval over: neem een reisverzekering.