auto wassen tips

4 efficiënte tips om zelf je auto te wassen

Frans

Ziet je auto er niet meer zo fris uit na een geslaagde autovakantie? Dan is het tijd om hem eens een flinke wasbeurt te geven. Je kunt daarvoor naar de carwash rijden of je kunt er ook gewoon voor kiezen om het zelf te doen. Met deze tips om je auto zelf te wassen zal hij er weer helemaal als nieuw uitzien!

1.     Je auto wassen begint bij het begin

Dat je bij het begin moet beginnen spreekt voor zich, maar wat is nu juist het begin als je een auto wil wassen? Het eerste wat je moet doen, is het grootste vuil verwijderen. Zo is het slim om je auto van boven naar onder af te spoelen met de tuinslang of een hogedrukreiniger. Let daarbij wel op voor je lak door steeds onder een hoek van 45° te sproeien en niet te dicht bij de auto te komen. Ook opvallende vlekken veroorzaakt door bijvoorbeeld vogeluitwerpselen verwijder je het best al voor je echt aan het poetsen gaat.

2.     Gebruik het juiste materiaal

Na het schoonspoelen van je auto, kun je beginnen poetsen. Daarbij is het wel belangrijk dat je het juiste materiaal gebruikt, zodat de lak van je wagen niet beschadigd raakt. Idealiter gebruik je een speciale washandschoen om je auto op te blinken en niet gewoon een keukenspons. Ook afwasmiddel of andere huis-, tuin- en keukenmiddeltjes worden afgeraden. Gebruik liever een speciale autoshampoo. Ten slotte raden we je een microvezeldoek aan in de plaats van een spons.

3.     Twee emmertjes water halen

Als je je wagen schoonmaakt, voorzie je het best twee afzonderlijke emmers. In de ene emmer kun je water met autoshampoo doen, in de andere doe je gewoon proper water. Op die manier kun je je vuile spons steeds uitwringen in de emmer met enkel water en kun je met je propere spons terug zeepsop oppakken om je auto verder te poetsen.

4.     Zoek de schaduw op

Het is waarschijnlijk superaanlokkelijk om je auto proper te maken in volle zon, maar toch doe je dat beter niet. Je loopt dan namelijk de kans dat het water te snel opdroogt, waardoor er lelijke vegen op je wagen komen. Was je auto dus in de schaduw, zodat je rustig je tijd kunt nemen.

Klaar om weer de baan op te gaan met je blinkende auto? Vergeet dan niet om een autoverzekering af sluiten zodat je zorgeloos kunt rondrijden!