4 tips om je kind te leren fietsen

fr

 

Na de eerste woordjes en de eerste stapjes, is je kind leren fietsen zonder zijwieltjes een nieuwe grote stap in zijn of haar leven. Je wil er dan ook niet onvoorbereid aan beginnen om er zeker van te zijn dat het helemaal op wieltjes loopt. Met deze tips komt het allemaal goed! 

 

1.Zorg dat je kind er klaar voor is

Wil je je kind leren fietsen? Zorg er dan vooral voor dat je kind er zelf klaar voor is en er zin in heeft. Leren fietsen doe je namelijk niet op een-twee-drie en het vraagt best wat tijd. Als je kind er al met tegenzin aan begint, zal het nog veel langer duren. Ook jij als ouder moet voldoende tijd voorzien en vooral geduldig zijn met je kind. 

 

2. Stel de fiets juist af 

Een fiets kopen op de groei, is meestal niet zo’n slim idee als je kind ermee moet leren fietsen. Als de fiets te groot is voor je kind, is het namelijk nog moeilijker om het evenwicht te bewaren en je kind zal zich ook minder zelfzeker voelen. Zorg dat je kind steeds met de voeten aan de grond kan en zet het zadel dus niet te hoog. Stel verder ook het stuur goed af, zodat je kind er niet tegen botst met de knieën. 

 

3. Doe het in een veilige omgeving en zorg voor bescherming 

Leren fietsen is op zich al stresserend genoeg. Als je dan ook nog rekening moet houden met druk verkeer, zal de situatie al snel te veel worden voor je kind. Hou het veilig en zorg dus dat je je kind kunt leren fietsen in een rustige straat of idealiter zelfs een plek waar geen auto’s komen. Leer je kind ook steeds fietsen op een harde ondergrond. Gras is misschien ietsje zachter als je kind valt, maar het is ook moeilijk om er je evenwicht op te houden met de fiets. Verder is het onvermijdelijk dat je kind af en toe valt. Zorg dus zeker voor een helm en eventueel voor knie- en elleboogbeschermers. 

 

4. Eerst leren fietsen zonder trappers dan pas met 

Als je je kind leert fietsen, moet je niet alles tegelijk willen. Doe het dus in stapjes: leer je kind eerst zijn of haar evenwicht bewaren door het te laten bollen op de fiets zonder de trappers te gebruiken. Eenmaal dat vlot gaat, kun je het leren om de trappers te gebruiken. Je kind leren sturen, is de laatste stap. 

 

Heeft je kind het fietsen onder de knie? Zalig, nu kunnen jullie samen op pad gaan met de fiets! Vergeet dan wel niet om de fietsen te verzekeren, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan!