Auto's België

4 tips voor een veilige rit naar de Alpen

Tijdens de kerst- en paasvakantie plannen er veel mensen een skiuitje naar de Alpen. En wie met de wagen naar Oostenrijk of Frankrijk reist, weet dat het druk kan zijn op de wegen daarnaartoe. Bovendien zorgen de weersomstandigheden in deze tijd van het jaar – met name vorst en (winterse) neerslag – vaak nog voor extra uitdagingen. Enkele tips om veilig op je wintervakantiebestemming te arriveren!

1. Op vakantie naar de Alpen met winterbanden

Vertrek je tijdens de kerstperiode op vakantie naar de Alpen? Dan zijn winterbanden aan te raden, want je zult wellicht te maken krijgen met gladde wegen en zelfs sneeuwbuien. Daarnaast kun je voor je vertrek maar beter langsgaan bij de garage om je wagen volledig te laten controleren en winterklaar te maken. Zo reduceer je alvast het risico op autopech in het buitenland – want daar zit niemand op te wachten.

2. Hou rekening met verkeersdrukke dagen

Tijdens de krokusvakantie van 2016 wordt er veel drukte op de wegen naar de Alpen verwacht, want ze valt samen met de vakantie in een van de drie schoolgebieden van Frankrijk. In februari zal er dus vooral op vrij- en zaterdagen veel verkeer zijn. Daarom is het aangeraden om niet in het weekend met de wagen naar een skioord te vertrekken. Hou de verkeersinformatiewebsites goed in de gaten.

3. Wees voorbereid

Onder het motto ‘wees op alles voorbereid’ neem je het best kopieën van je rijbewijs, identiteitskaart en je autoverzekering. Neem daarnaast een reservesleutel van je auto mee en enkele gedetailleerde wegenkaarten, voor als je gps het niet meer doet of om een alternatieve route te zoeken. In gure weersomstandigheden kun je immers altijd voor verrassingen komen te staan.

4. Opteer voor een reisverzekering

Een laatste tip: neem een reisverzekering als je op skivakantie gaat. Skiën houdt nu eenmaal een risico op valpartijen in.