4 tips voor een grotere actieradius met je elektrische auto

De actieradius van je elektrische wagen zien dalen, is altijd een beetje spannend. Met deze tips haal je het maximum uit één laadbeurt.  

Laad de batterij tussen 20 en 80 procent 

De nieuwste generaties accu’s presteren het best wanneer het energiepercentage tussen de twintig en de tachtig procent ligt. Idealiter laad je de batterij van je elektrische auto dus niet boven die grens van tachtig op en laad je ‘m weer op eens je de twintig hebt bereikt. Probeer de laadsessies in te plannen in je dagelijkse ritten om optimaal gebruik te kunnen maken van je batterij. 

 

Rijd aan een regelmatige snelheid 

Door niet te veel gas te geven in één keer en je snelheid zo constant mogelijk te houden, kun je je elektrische wagen net dat tikkeltje langer gebruiken voor hij een volgende laadbeurt nodig heeft. Met anticiperend rijgedrag (geen gas meer geven als je voorligger remt, bijvoorbeeld) benut je de snelheid van de wagen goed en moet je minder vaak afremmen en weer optrekken. En daardoor kun je weer enkele kilometers verder rijden. 

 

Matig je snelheid 

Behalve een regelmatige snelheid helpt het ook om niet te snel te rijden. Zo zul je door lange tijd aan 100 kilometer per uur te rijden bijvoorbeeld verder kunnen rijden dan wanneer je 120 kilometer per uur gaat. Dat heeft te maken met de weerstand die de wagen ondervindt: hoe hoger je snelheid, hoe hoger de weerstand van onder andere de lucht en de weg. 

 

Rijd in de stad in de B-stand 

In de stad moet je regelmatig afremmen. Door in de B-stand te rijden, zal je wagen meer energie recupereren. Je wagen remt immers op de motor af wanneer je je voet van het gaspedaal haalt. Die herwonnen energie zorgt ervoor dat je weer een beetje verder kunt rijden.  

 

Vergeet je autoverzekering niet 

Zo! Met deze tips kom je hopelijk een heel eind … 😉 Heb je ook de juiste autoverzekering afgesloten? Dan wensen we je veel rijplezier!