elektrische fiets

4 veelgestelde vragen over elektrische fietsen beantwoord

Frans

Van elektrische stadsfietsen tot e-mountainbikes of -bakfietsen … Ze winnen allemaal aan populariteit. Wil jij ook overschakelen op een elektrische fiets? We beantwoorden vier veelgestelde vragen.

Hoe snel gaat een elektrische fiets?

De gangbare snelheid voor een elektrische fiets is 25 kilometer per uur. Wil je sneller gaan? Veel modellen hebben een snelheidsbegrenzer, dus dan kijk je het best uit naar een speed pedelec.

Hoe ver kun je ermee fietsen?

Hoe ver je kunt rijden met je elektrische fiets, hangt af van het vermogen van de batterij, uitgedrukt in Wh (Wattuur). In normale omstandigheden — als je 25 km/u rijdt, met weinig wind of weerstand — heb je een bereik van zo’n 12 tot 14 kilometer per 100 Wh. Hoe sneller je fietst, hoe sneller de actieradius afneemt.

Waarop moet je zeker letten bij de aankoop?

Naast de gewenste actieradius let je het best op het gewicht van de elektrische fiets, waar de motor zit en het soort ondersteuning.

  • Gewicht: een elektrische fiets weegt meer dan een gewoon exemplaar. Test of je makkelijk met de fiets aan de hand kunt stappen of hem kunt optillen. Maak ook een ritje zonder ondersteuning. Kun je ermee overweg als de motor uitvalt?
  • Positie van de motor: je hebt keuze uit een middenmotor ter hoogte van je pedalen, een achterwielmotor of een voorwielmotor. Ga na wat voor jou het natuurlijkst aanvoelt.
  • Soort ondersteuning: bij rotatie-ondersteuning begeleidt de motor je gelijkmatig vanaf de eerste pedaalslag, en zolang je blijft trappen. Bij trapkrachtondersteuning schiet de motor iets later in gang, maar je krijgt wel meer ondersteuning als je harder trapt.

Hoe verleng ik de levensduur van de batterij?

De gemiddelde levensduur van een accu voor een elektrische fiets is vijf jaar, maar een goed onderhouden batterij gaat langer mee. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de accu nooit helemaal leeg is, maar haal de oplader ook niet elke dag boven. Bewaar ten slotte de accu op een warme, droge plek.

Zo, enkel nog een goede fietsverzekering afsluiten en je bent zorgeloos onderweg!

{

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.