links rijden tips

5 handige tips om links te rijden op vakantie

Frans

Met de auto op vakantie gaan heeft tal van voordelen: je bent niet afhankelijk van vluchturen, kunt zelf beslissen wat er allemaal meegaat in je bagage én je gaat en staat waar je wilt. Maar waar je misschien wel rekening mee moet houden, is dat je in sommige landen links moet rijden. Dat is zeker in het begin wat aanpassen, maar als je deze tips in het achterhoofd houdt, komt het zeker goed!

1.     Een goede voorbereiding is de sleutel

Voor je op reis vertrekt met de auto is het handig om je theoretische kennis even op te frissen – zeker als je naar een linksrijdend land trekt. De verkeersregels in andere landen kunnen namelijk verschillen van de onze. Zo is het in België de regel om in te halen langs links, maar hoe zit dat juist in landen waar je links rijdt? Als je zulke zaken al op voorhand hebt  uitgeplozen, is er al heel wat minder om je druk om te maken tijdens het rijden.

2.     Pak het rustig aan

Natuurlijk wil je het liefst van al meteen op volle snelheid richting je vakantie rijden, maar doe het in het begin toch maar rustig aan. Rij niet te snel, zodat je op je gemak kunt wennen aan het links rijden. Het kan zeker geen kwaad om eerst even op een rustiger stuk te oefenen voor je je aan de drukke wegen waagt.

3.     Voorzie een vergeet-me-nietje

Links rijden is in het begin wennen. Je bent het dan ook zo gewoon om rechts te rijden dat je soms dreigt te vergeten dat je nu links moet houden. Daarom is het zeker geen slecht idee om een vergeet-me-nietje te voorzien – bijvoorbeeld post-it tegen de voorruit – om je eraan te herinneren. Vraag ook aan je passagiers om extra oplettend te zijn.

4.     Plan je route

Als je goed weet welke wegen je moet nemen, kun je je volledig op de baan focussen en dat is zeker mooi meegenomen als je je ook al moet concentreren op het links rijden. Daarom is het slim om je route op voorhand uit te stippelen en eventueel gebruik te maken van een navigatiesysteem.

5.     Huur een auto

Deze laatste tip is zeker geen must, maar het kan wel helpen. Als je een auto huurt in je vakantieland, zal het uiteraard een auto zijn die ingesteld is op links rijden. In het begin zul je daar misschien wel extra aan moeten wennen – alles zit namelijk gespiegeld – maar eenmaal je het gewoon bent, is het wel eenvoudiger om met een auto waarvan het stuur rechts zit, links te rijden. Omdat ook je koppeling dan aan de andere kant zit, is het een goed idee om voor een huurauto met automatische versnelling te gaan.

Zo, nu alleen nog een goede autoverzekering afsluiten en je bent helemaal klaar om zorgeloos op vakantie te vertrekken!