préparer voiture hiver

5 tips om je auto voor te bereiden op de winter

Frans

Autopech hebben is natuurlijk nooit een pretje, maar in de winter is het wel het lààtste wat je wilt. Daar sta je dan, rillend in de kou, net wanneer pechhulpverleners hun drukste periode van het jaar doormaken. Het is dus zeker geen gek idee om je wagen voor te bereiden op de winter en zo je kans op autopech te verkleinen. En moeilijk is het al helemaal niet! Ontdek snel onze tips.  

1. Laat winterbanden plaatsen 

Maak zo snel mogelijk een afspraak – ergens in november is ideaal – om je zomerbanden in te ruilen voor winterbanden. Vierseizoenenbanden kunnen de winter in principe ook aan, maar op sneeuw en ijzige wegen bieden ze nooit zoveel grip als winterbanden.  

Tip: vertrek je op skivakantie naar Frankrijk, Duitsland of Luxemburg? Op bepaalde wegen zijn winterbanden daar verplicht  

2. Stel de juiste bandenspanning in  

Zonder een goede bandenspanning verliest je auto veel sneller grip op de weg. Wist je dat de ideale bandenspanning voor winterbanden 0,2 bar meer bedraagt dan die van zomerbanden?   

3. Controleer de accu 

Startproblemen tijdens de winter zijn vaak te wijten aan een versleten of slecht functionerende accu. Laat je accu tijdig controleren en vervangen indien nodig.  

4. Check het koelvloeistofpeil 

Wist je dat koelvloeistof niet alleen voorkomt dat de motor oververhit raakt, maar er ook voor zorgt dat hij niet bevriest? Reden te meer om het vloeistofpeil tijdens de winter niet tot onder het minimum te laten zakken!    

5. Ruitenwisservloeistof met antivries 

Tijdens de winter staat de zon een stuk lager en worden autoruiten veel sneller vuil. Dan rondrijden zonder ruitenwisservloeistof – of met ruitenwisservloeistof die bevroren is – is uiteraard géén strak plan. Speel op zeker en kies voor ruitenwisservloeistof met antivries, die je regelmatig bijvult. 

Toch autopech tijdens de winter? Laat je niet verrassen 

Wees voorbereid op noodgevallen waarbij je ingesneeuwd geraakt of lang moet wachten in de kou. Dit moet je tijdens de winter zeker in je auto hebben zitten:  

  • Water en eten 
  • Een zaklamp 
  • Een warme jas of (thermisch) deken 
  • Het nummer van de pechverhelpingsdienst 

Lees ook: Gouden tips om ook in de winter veilig met de auto te rijden.