autoruit ontdooien

5 tips om je autoruit te ontdooien tijdens de winter

Frans

Niet alleen jij hebt al eens last van de vrieskou tijdens de winter, ook je auto heeft het er soms moeilijk mee. Je neemt dus maar beter je voorzorgen door je auto winterklaar te maken. Verder is het natuurlijk handig als je weet wat je moet doen bij typische winterkwaaltjes zoals bevroren ruiten. Met deze tips wordt je autoruit ontdooien een koud kunstje!

1.      Dek je ruit af

Voorkomen is natuurlijk nog steeds beter dan genezen. Waarom zou je ‘s ochtends – wanneer je meestal ook nog eens erg gehaast bent – als een gek ijs beginnen krabben, terwijl je gewoon je ruit had kunnen afdekken? Idealiter doe je dit met een isolatiedeken of een autohoes. Karton of krantenpapier gebruik je beter niet. De kans is namelijk groot dat dit aan je ruit blijft hangen en dat is zo mogelijk nog onhandiger dan bevroren ruiten.

2.      Hou ontdooispray bij de hand

Liever lui dan moe? Gebruik dan ontdooispray. Je verstuift de spray gewoon op je ruit, zwaait even met je ruitenwissers en je kunt vertrekken. Tip: om te voorkomen dat je ruitenwissers vastvriezen, kun je een kurk tussen je raam en je ruitenwisser steken.

Wist je trouwens dat je ontdooispray heel gemakkelijk zelf kunt maken? Meng gewoon een derde water met twee derde ontsmettingsalcohol, doe het goedje in een verstuiver en je hebt je eigen ontdooispray!

3.      Koop de juiste krabber

Met het juiste materiaal kom je al een heel eind. Maak je ruiten dus niet ijsvrij met een cd-doosje of iets anders dat je toevallig in je auto vindt. Niet alleen is zoiets niet erg efficiënt, het beschadigt bovendien je autoruit. Het best ga je voor een brede, plastieken krabber.

4.      Smeer je ruit in met shampoo

Je autoruit kan niet alleen langs buiten, maar ook langs binnen aanvriezen door dampaanslag. De oplossing? Shampoo! Door je ruit in te smeren met shampoo of schoonmaakmiddel, zal ze niet aandampen. Smeer natuurlijk niet te veel shampoo; je moet nog door je ruit kunnen kijken!

5.      Laat je motor (niet) draaien om je autoruit te ontdooien

Over de laatste tip bestaat heel wat onenigheid. De ene beweert dat je auto warm laten draaien en je verwarming op maximum zetten de beste manier is om je autoruiten te ontdooien. Anderen zeggen dan weer dat het niet helpt en bovendien heel slecht is voor je motor en het milieu. Wie heeft er nu gelijk?

Hoewel het kan helpen, is je auto nodeloos laten draaien inderdaad een beetje dwaas. Er zijn genoeg andere manieren om je ruiten te ontdooien én bovendien is te veel hitte op koude ramen nooit goed. Net zoals je nooit heet water op je ruiten mag gooien om ze te ontdooien, omdat ze dan kunnen barsten, is te warme lucht op je ruiten richten ook niet goed.

Hou deze tips in het achterhoofd en vertrek nooit met de auto als je ruiten nog niet ontdooid zijn. Niet alleen is het zeer onveiligeen ongeluk is héél snel gebeurd als je niets ziet – er staan ook nog eens zware boetes op!