Travel Belgium

Vakantieplannen? Acht tips om met de trein te reizen

Sinds zijn ontstaan in de prille Industriële Revolutie zijn mensen gefascineerd door de trein. De uitvinding van de “ijzeren ros” maakte mensen plots een pak mobieler. De aanleg van de grote intercontinentale spoorlijnen inspireerden steeds meer reizigers en migranten tot een zoektocht naar een nieuw leven achter weidse horizonten. Voor avonturiers werd de trein symbool van een drang naar vrijheid en onbekende avonturen. De trein werd het eerste globale openbare vervoer, dat verschillende werelden met elkaar verbond.

Niet toevallig koos Agatha Christie de legendarische ‘Oriënt-Express’ als decor voor haar meest beroemde Poirot-verhaal…

Deze vervlogen romantiek leeft vandaag deels verder. De trein blijft op veel mensen een bepaalde aantrekkingskracht uitoefenen. Naast dat authentieke karakter levert reizen per spoor ook een pak praktische voordelen op.

Goedkoop reizen met de trein

De trein blijft een goedkoop transportmiddel. In diverse Europese landen kun je een groot aantal kortingskaarten krijgen of genieten van verschillende aanbiedingen. Je kunt best altijd informeren bij de betreffende nationale spoorwegen naar goedkope treintickets.

Snel

Londen, Berlijn en Parijs zijn met hogesnelheidstreinen als Thalys, TGV en Eurostar vaak sneller en goedkoper te bereiken dan met het vliegtuig.

Geen fileleed

De zomerse monsterfiles op de Autoroute du Soleil of aan de Gothardtunnel meer dan beu gezien?

De uurregelingen van de trein garanderen in hoge mate de correcte vertrek- en aankomsttijden. Zo moet je niet vrezen om een of meerdere vakantiedagen in het water te zien vallen.

Geen tol

Aansluitend op het vorige topic: naast het fileleed bespaart een treinrit door Europa je ook een pak uitgaven aan tolgeld of wegenvignetten.

Comfort

De moderne reizigerstreinen zijn uitgerust met het nodige comfort, zodat u op een aangename manier kan reizen. Naast traditionele slaapwagons bieden sommige treinen in de VS twee- of vierpersoonscabines met privédouche en -toilet aan, met bijhorend panoramarijtuig en restaurant.

Bagage en controle

In tegenstelling tot vliegreizen kan je bij treinreizen zoveel bagage meenemen als je wil. Geen lange wachtrijen aan incheckbalie, geen controles aan de metaaldetector en geen ellenlange wandelingen naar de gates.

Afstanden

Veel belangrijke treinstations liggen in het hart van de grote Europese steden als Londen of Parijs. Zo raak je snel en vlot tot bij je hotel, zonder een lange taxirit vanop de luchthaven te moeten betalen.

Uitzicht

Genieten van mooie natuurlandschappen en prachtige vergezichten zonder het risico de controle over het stuur van je wagen te verliezen. Voor veel mensen betekent een treinreis een ontspannen ontdekkingstocht langs vele idyllische plekjes van Europa.

Reis met de trein, maar veilig!

Met de trein, auto of het vliegtuig; de veiligheid van jou en je reisgezellen is altijd belangrijk. Verlies dus een degelijke reisverzekering niet uit het oog, ook niet als je met de trein op reis gaat…