Hoe mentaal en fysiek afkicken van een druk schooljaar?

Tien maanden lang heb je het beste van jezelf gegeven. Je hebt uren gestudeerd, taken geschreven, groepswerken afgewerkt, deadlines gehaald. Je hebt geschitterd op je thesispresentatie én je bent bovendien ook nog eens door al je examens? Proficiat! Of je gaf het hele schooljaar lang het beste van jezelf om je leerlingen te laten bijleren. Dag na dag stond je vol enthousiasme voor de klas. Dan moet je nu eerst tot rust komen: hoe kun je afkicken van een stresserend schooljaar? afkicken schooljaar

Mentaal afkicken

Even geen deadlines meer te halen. Geen taken die op tijd af moeten, geen schoolbel, geen wekker! Hoe zalig is dat? Misschien moet je even wennen aan al die zeeën van tijd? Stel dan voor jezelf in de eerste week van de vakantie toch een soort agenda op. Zo val je niet in een zwart gat en geef je je geest de kans om af te kicken van de werkstress of studeerstress van het schooljaar. Voor je hersenen is het namelijk een hele schok om van examenmodus in totale rustmodus te gaan… Gun jezelf de tijd om rustig af te kicken. 

Fysiek afkicken

afkicken schooljaarOok fysiek zul je jezelf wat tijd moeten geven. Je holde van les naar examen, van vergadering naar oudercontact. Je zat urenlang stil tijdens de les. Je doet er dus goed aan om een rustig beweegschema op te stellen voor je vakantie om de stress los te laten. Hou je van zwemmen? Plan elke week een zwemuurtje in. Misschien kan dat zelfs buiten, in een meertje of in de zee? Ben je een wandelaar? Plan een actieve reis richting bergen of wandel of fiets in eigen streek. Er zijn honderden mooie plekjes te ontdekken dicht bij huis! 

Het schooljaar afsluiten in stijl

Het allerbelangrijkste om van af te kicken zijn natuurlijk je collega-studenten of -leerkrachten. Sommigen zul je heel hard missen, anderen iets minder. Sowieso is het fijn om bijvoorbeeld met een picknick of drink het schooljaar af te sluiten. Zo laat je in een klap alle stress van het voorbije schooljaar varen!