Auto's België

Alcoholtester in je auto: zo werkt het

De feestperiode staat synoniem met alcohol. En iedereen weet dat je de auto maar beter laat staan wanneer je (te veel) gedronken hebt. Om te weten te komen of je al dan niet te veel alcohol in je bloed hebt om nog met de auto te mogen rijden, moet je jezelf onderwerpen aan een alcoholtest. Wij vertellen je welke soorten er op de markt zijn.

Soorten alcoholtesters

Heb je een of twee glazen wijn of bier gedronken? Kruip dan niet zomaar achter het stuur, maar neem het zekere voor het onzekere. Test zelf je alcoholpercentage met behulp van een van deze tools:

  • digitale alcoholmeter: deze meter kun je verschillende keren gebruiken en valt te vergelijken met de alcoholtesters van de politie – al zijn de alcoholtesters voor thuisgebruik wel goedkoper.
  • chemische alcoholtester: deze tester werkt op basis van strips die je slechts eenmalig kunt gebruiken. De strips verkleuren op basis van je promillegehalte. Ze tonen enkel of je al dan niet de alcohollimiet hebt overschreden. Ga je op reis? Hou er dan rekening mee dat het in sommige landen verplicht is om een alcoholtester bij te hebben.
  • rekenprogramma’s op het internet: op bepaalde websites kun je via een rekenprogramma het alcoholgehalte in je bloed meten op basis van informatie over jezelf.
  • apps: er bestaan ook enkele apps die je informatie geven over je alcoholpercentage, zoals Floome.

Hou er wel rekening mee dat deze testers niet altijd even nauwkeurig zijn.

Nultolerantie voor alcohol

Vandaag ligt de alcoholgrens op 0,5 promille, wat wil zeggen dat je één tot twee glazen bier of wijn mag drinken. Maar weet dat het alcoholpercentage in je bloed ook afhankelijk is van individuele eigenschappen, zoals leeftijd, gewicht en geslacht. Het is dus mogelijk dat je, op basis van jouw fysionomie, minder of meer dan twee eenheden alcohol mag drinken.

Professionele chauffeurs, zoals taxi- of buschauffeurs, moeten zich momenteel houden aan 0,2 promille. Een percentage van 0,2 promille is vergelijkbaar met een nultolerantie, wat betekent dat je geen alcoholische dranken mag nuttigen. Binnenkort gaat deze maatregel ook in voor beginnende bestuurders, die hun rijbewijs nog niet langer dan drie jaar hebben.

Safety first

Een goeie tip voor de feestdagen: rij niet zelf, maar schakel een chauffeur in. Neem een taxi of duid een Bob aan om je veilig naar je bed te loodsen. In geval van nood kun je ook een beroep doen op Responsible Young Drivers.