Alternatief reizen: wat denk je van deze bestemmingen?

Betreed je voor een keer eens liever niet de begane paden? Dan zullen deze alternatieve reisbestemmingen je vast bekoren. Uit te proberen materiaal voor al wie houdt van alternatief reizen en gruwt van overbevolkte stranden en drukbezochte trekpleisters!

Alternatief reizen

Alternatief reizen door Portugal

Het zonovergoten Portugal is begrijpelijkerwijze een geliefde vakantiebestemming in Europa. Maar wil je liever het authentieke Portugal ontdekken? Laat dan de Algarve voor wat ze is en trek eens op roadtrip door de Alentejo, een van Portugals meest vruchtbare wijnregio’s (naast de Dourovallei) met een prachtig golvend landschap, rustige stranden en een indrukwekkend mooie (en vaak onherbergzame) kustlijn. Wedden dat je bovendien verliefd wordt op de gemoedelijke aard van de Portugezen?

Porto in plaats van Lissabon

Alternatief reizenWe blijven even in Portugal, want we hebben nóg een tip voor wie alternatief wil reizen in dit land: Porto. Na de hoofdstad Lissabon de belangrijkste stad én een pareltje dat het bezoeken meer dan waard is. Enkele redenen om Porto te verkiezen boven Lissabon:

  • Porto – de drank. Tawny, ruby, vintage of colheita: als je je érgens het porto-jargon eigen kunt maken, dan wel in een van de portohuizen aan de oevers van de Douro.
  • Het historische stadscentrum, dat je makkelijk te voet kunt verkennen en op de Unesco-lijst van Werelderfgoed staat.
  • Het Casa da Musica, een modern concertgebouw ontworpen door de befaamde Nederlandse architect Rem Koolhaas.
  • Francesinha – de vettige hap. Een broodje met worst, ham, gesmolten kaas, tomaten en biersaus eroverheen, geserveerd met frieten. Zeg maar dag tegen die goede cholesterolwaarden.

Alternatief reizen: bergen en stranden

Op zoek naar een combinatie van natuur, cultuur en actie? Dan zijn deze alternatieve bestemmingen wellicht echt iets voor jou:

  • Corsica. Ideaal als je houdt van wandelen in een onherbergzaam landschap.
  • Slovenië. Minder toeristisch dan Italië, maar je vindt er dorpjes die even idyllisch zijn en zeewater dat even azuurblauw is.
  • Finland. Veel nationale parken, en een hoofdstad die almaar hipper wordt. Helsinki is het nieuwe Kopenhagen!
  • Turkije. Vergeet de drukke stranden en vijfsterrenhotels van Antalya en Bodrum, trek eens naar de rotsformaties van Cappadocië of verken de antieke steden Bergama (Pergamon) en Efeze. De moeite waard!