Auto gestolen in het buitenland: wat moet je doen?

Elk jaar kiezen heel wat Belgen voor een autovakantie. Geen wonder, want de verplaatsing is relatief goedkoop, je vertrekt wanneer je wilt en je kan veel spullen meenemen. Terwijl sommigen richting kust of Ardennen zullen trekken, reizen ook heel wat Belgen met de auto naar het buitenland. Heel af en toe gebeurt het ondenkbare: de auto wordt gestolen in het buitenland. Hoe reageer je in zo’n geval en wat zijn de volgende stappen?

Wat te doen als je auto gestolen wordt in het buitenland?

Auto gestolen in het buitenland: stappenplan

In sommige gevallen ben je zelf getuige van de diefstal van je wagen. Sommige bendes leiden de bestuurders af met bepaalde trucjes, om dan met de auto aan de haal te gaan. In dat geval is het belangrijk om zonder aarzelen 112 te bellen, het noodnummer in alle landen van de Europese Unie. Zo kan de politie direct uitkijken naar je auto rondom de plek waar hij gestolen is, wat de pakkans sterk verhoogt.

Of je de diefstal nu wel of niet gezien hebt, aangifte doen bij de politie is altijd een must. Dat doe je bij de lokale politie, en eens je terug bent van vakantie best nog een keer bij de politie in je thuisland. Zo ben je er zeker van dat de aangifte volledig correct verloopt, wat nodig is voor de verzekering. Op die manier ben je ook niet meer aansprakelijk als de dief schade berokkent met jouw voertuig.

Meld je autoverzekeraar meteen dat je auto gestolen is. Zo kan hij de nummerplaat annuleren en hoef je de autoverzekering niet meer te betalen.

Auto verzekeren tegen diefstal in het buitenland

Auto gestolen op reis: wat nu? Om goed beschermd te zijn tegen diefstal in andere landen, zal je je wagen op twee manieren moeten verzekeren.

Ten eerste sluit je bij je gewone autoverzekeraar een diefstalverzekering af. Is je auto 30 dagen na de diefstal nog niet teruggevonden, dan keert de verzekering je een bepaald bedrag uit dat je schadeloos moet stellen.

Ook een reisverzekering voor je wagen komt zeker van pas. Zo’n reisverzekering zorgt er in de eerste plaats voor dat je volledig gedekt bent in geval van een panne. Is je auto gestolen in het buitenland, dan zorgen sommige reisverzekeraars er bovendien voor dat je weer terug in België raakt. Wordt je auto later teruggevonden in het buitenland, dan wordt vaak ook het heen-ticket om hem te gaan ophalen vergoed.