Auto huren op vakantie: 4 aandachtspunten en handige tips!

Wanneer je dichtbij op vakantie gaat, kan je er eenvoudig zelf naartoe rijden met je eigen wagen. Maar bij een verre reis wordt dat moeilijker. Wie met vliegtuig, trein of boot naar zijn vakantiebestemming reist, is ter plaatse niet erg mobiel. Gelukkig is er een goede oplossing: een auto huren. Een wagen huren in het buitenland is echter niet geheel zonder risico. Wie deze voorzorgen in acht neemt, geniet van een zorgeloze vakantie met huurauto!

Auto huren op vakantie: belangrijke tips!

Een auto huren in het buitenland: absolute vrijheid

Een huurauto betekent vrijheid. Je haalt hem op aan de luchthaven, en je kan gaan en staan waar je zelf wil, zonder rekening te houden met een groep reisgenoten of met de reistijden van het openbaar vervoer. Ook veel of grote bagage meenemen, wordt een pak eenvoudiger. Heeft een auto huren op vakantie dan alleen maar voordelen? Dat niet, maar als je onderstaande richtlijnen in acht neemt, kan je met een gerust hart een auto huren op vakantie!

Kies een betrouwbaar verhuurbedrijf en lees de kleine lettertjes

Om de meeste risico’s bij voorbaat uit te sluiten, kies je voor een gekend autoverhuurbedrijf. De grote spelers op de autoverhuurmarkt werken volgens vrij eerlijke voorwaarden. Lokale autoverhuurbedrijven zijn vaak goedkoper, maar houden wat meer risico in. Probeer online reviews op te zoeken over het bedrijf, of doe even navraag in je hotel. Wanneer je een contract tekent, lees je uiteraard eerst alle kleine lettertjes. Controleer je huurwagen op schade voordat je vertrekt, zo kan de schuld niet in jouw schoenen geschoven worden.

De autoverzekering: van cruciaal belang!

Aandachtspunten voor wie een auto huurt in het buitenlandWanneer je een auto huurt in het buitenland, is een goede verzekering essentieel. Een basisverzekering moet sowieso lichamelijke en materiële schade aan derden omvatten. Het is natuurlijk sterk aanbevolen om ook een verzekering te nemen voor schade aan de huurauto. Sommige autoverhuurmaatschappijen vragen echter onrealistische hoge prijzen voor extra verzekeringen of voor een extra chauffeur. Zo kan het bedrag dat je werkelijk moet betalen een pak hoger uitvallen dan wat je in gedachten had. Ook hier zorgt een goede research voor aangepaste verwachtingen.

Zorg voor correcte verwachtingen en eisen

Wie een auto huurt op vakantie, heeft soms specifieke verwachtingen over het merk, het model en de opties van de huurwagen, zoals bijvoorbeeld een GPS, een grote koffer, airco, … Soms komen je verwachtingen niet helemaal overeen met wat je echt krijgt. Dat komt omdat er vaak ‘of vergelijkbaar’ als clausule is opgenomen. Je krijgt dus niet noodzakelijk de wagen die je op internet zag, maar wel een vergelijkbare auto uit dezelfde categorie. Zeker als het gaat over belangrijke kenmerken van de wagen, zoals bijvoorbeeld vierwielaandrijving wanneer je op safari wil gaan, doe je best op voorhand navraag bij de verhuurmaatschappij.

Goedkoop een auto huren op vakantie

Boek je je reis bij een reisorganisatie of touroperator? Dan is het vaak voordelig om ook je huurwagen in het pakket te integreren. Door je vliegtickets, hotels en huurauto tegelijk te boeken, kan je vaak rekenen op een leuke korting.

Tips voor wie een auto huurt in het buitenland

Tot slot nog enkele handige tips voor wie een auto wil huren op vakantie.

  • Vergeet je identiteitskaart en je rijbewijs niet.
  • Controleer op voorhand of een internationaal rijbewijs vereist is in het land waar je naartoe reist. Vraag je internationaal rijbewijs tijdig aan.
  • Hou er rekening mee dat je in de meeste landen 21 jaar moet zijn om een auto te mogen huren. Jonge chauffeurs (meestal jonger dan 26 jaar) betalen vaak extra.
  • Neem een kredietkaart mee. Deze heb je vaak nodig als borg voor de huurwagen.
  • Heb je kinderstoeltjes nodig? Reserveer deze tijdig.
  • Bij sommige maatschappijen staat er een beperking op het aantal kilometers dat je per dag mag afleggen. Probeer dit te vermijden, wanneer je meer rijdt dan toegestaan betaal je immers een hoge toeslag.
  • Lever je wagen in met een volle tank, anders riskeer je eveneens een (te) hoge toeslag te moeten betalen.