Autopech reisverzekering: handig stappenplan om het hoofd koel te houden

Autopech op reis, het is de nachtmerrie van elke vakantieganger. Autopech veroorzaakt immers een hoop stress en kan je welverdiende vakantie flink verknoeien. Zorgen dat je nooit meer autopech krijgt op reis kunnen we niet doen, maar met deze tips en een goede autopech reisverzekering helpen we je alvast wel om het hoofd koel te houden zodat je zo snel mogelijk weer vlot op weg bent!

autopech reisverzekering

Een vlotte reis met de auto begint bij een goede voorbereiding

Dankzij een goede voorbereiding kan je het ergste leed al wat verzachten. Voordat je op reis vertrekt, zorg je maar beter voor een goede autopech reisverzekering. Hoeveel dat kost kan je hier berekenen. Controleer of je verzekering geldig is op je vakantiebestemming en alle andere landen waardoor je zal rijden. Neem zeker alle autopapieren mee, inclusief het telefoonnummer van je verzekeraar en het polisnummer van je autopech reisverzekering. Verder is het ook aan te raden om een wegenkaart mee te nemen. Zo kan je in het geval dat je GPS niet meer werkt toch je locatie doorgeven. Een volledig opgeladen GSM met voldoende belkrediet is ook een must, zodat je steeds bereikbaar bent.

Voorzie een noodpakket in geval van autopech op reis

Een noodpakket meenemen op vakantie is altijd een slim idee, zo ben je goed voorbereid als je autopech krijgt op reis. Denk hierbij aan een noodpakket voor jezelf en je passagiers, maar ook voor de auto zelf. Hiervoor voorzie je onder andere: reservewiel, krik, fluo hesje, gevarendriehoek, startkabels, sleepkabels, bus reservebrandstof, brandblusser, enzovoort. Zorg daarnaast ook voor een voorraadje eten, drinken en warme kleren. Ook een zaklamp en een verbanddoos kunnen van pas komen.

Autopech reisverzekering: een praktisch stappenplan

Ook al ben je goed voorbereid op vakantie vertrokken, autopech op reis kan altijd gebeuren. Als je met de auto in panne valt, volg je best dit stappenplan:

  1. Probeer je veilig aan de kant van de weg te zetten. Gebruik hierbij je richtingaanwijzers en maak geen plotse bewegingen. Panikeer vooral niet, je hebt wel wat tijd om uit te bollen. Zet je knipperlichten aan.
  2. Stap samen met alle passagiers uit langs de rechterkant van je auto en ga achter de vangrail staan. Als er geen vangrail is, ga dan op veilige afstand van de rijbaan staan. Vergeet zeker niet om je fluo hesje aan te trekken!
  3. Plaats je gevarendriehoek. In België moet je de gevarendriehoek op de snelweg op 100 meter voor je auto plaatsen, op alle andere wegen bedraagt deze afstand 30 meter. Voor je op reis vertrekt, zoek je best de regels op die gelden in de landen waar je naartoe gaat.
  4. Sta je op een gevaarlijke plaats, bijvoorbeeld op een smalle, bochtige weg? Panikeer dan niet. Lokale bestuurders kennen het probleem en zullen aankomend verkeer waarschuwen door met hun lichten te knipperen. Neem wel alle veiligheidsregels in acht!
  5. Wanneer je veilig naast een rustige baan geparkeerd staat, kan je kleine defecten zelf proberen op te lossen. Op de autosnelweg mag je dit echter nooit doen. Wanneer je een lekke band vervangt, houd er dan rekening mee dat je alsnog naar de garage zal moeten. Reservebanden zijn immers slechts bedoeld als tijdelijke noodoplossing.
  6. Contacteer je reisverzekeringspartner, terwijl je alle gegevens bij de hand houdt. Vergeet niet om eerst het landnummer “+32” in te toetsen. Laat indien mogelijk je auto zo snel mogelijk naar de garage slepen. Zo is hij niet alleen sneller hersteld, een eenzame auto langs de weg is immers erg inbraakgevoelig. Een goede verzekeraar zal dit allemaal snel en efficiënt voor jou oplossen!