Autopech voorkomen: vier eenvoudige voorzorgsmaatregelen

Wie op autovakantie gaat naar het buitenland, krijgt natuurlijk liever niet te maken met autopech. Wanneer je auto op je bestemming niet meer start of  – erger nog – in panne valt op de autosnelweg, gaat de ontspannen vakantiesfeer natuurlijk snel overboord. Autopech in het buitenland voorkomen is dus de boodschap. Door deze eenvoudige voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, verklein je de kans op autopech gevoelig en kan je met volle teugen van je vakantie genieten.

Hoe autopech voorkomen?

1.     Een onderhoudsbeurt voorkomt autopech

Voordat je op vakantie vertrekt, ga je best even langs bij je garage voor een goede check-up. Een klein of groot onderhoud is geen overbodige luxe. Zo heb je geen last van kleine ongemakken, zoals bijvoorbeeld een olietekort. Bovendien verklein je de kans op autopech in het buitenland. Je garagist heeft sluimerende gebreken immers al voor je vertrek opgemerkt en gerepareerd.

2.     Je banden nakijken voor vertrek

De banden zijn een relatief kwetsbaar onderdeel van elke wagen. Een lekke band is dan ook een veelvoorkomend probleem voor wie met de auto naar het buitenland reist. Voor je op vakantie vertrekt, moet je dan ook deze drie dingen zeker nakijken.

De staat van de banden. De profieldiepte moet minimum 1.6mm bedragen, ook aan de zijkanten. Zo voorkom je dat je auto gaat slippen, bijvoorbeeld bij regenval.

De bandendruk. Controleer de bandendruk van alle wielen. Dit kan je doen bij de meeste tankstations. Hou hierbij rekening met het gewicht van de lading. Ben je van plan heel veel bagage mee te nemen op reis? Dan verhoog je best de bandendruk. Hoe veel deze exact moet bedragen, verschilt per automerk en model.

Het reservewiel. Wanneer je toch autopech zou hebben in het buitenland, kan je maar beter beschikken over een degelijk reservewiel. Controleer dus of dat nog in goede staat is.

3.     Een noodpakket maakt autopech draaglijker

Autopech op reis: zo voorkom je het!Toch autopech onderweg? Zorg dan dat je goed voorbereid bent, om zo het leed te beperken. Leg voor dit soort situaties een noodpakket in je wagen – je weet immers nooit wanneer het noodlot toeslaat. Een noodpakket bevat zeker:

  • Zaklampen
  • Dekens
  • Een EHBO-koffer
  • Warme kleding en regenkledij
  • Flesjes water en wat eten, bijvoorbeeld droge koekjes
  • Het nummer van je verzekeraar (het algemeen bijstandsnummer van Allianz Assistance is +32 2 290 61 00)
  • Een reservesleutel van je wagen

4.     Goede verzekering voor autopech in het buitenland

Voor wie met de auto naar het buitenland gaat, is een goede verzekering essentieel. Niet alleen een standaard verzekering, maar ook eentje die pechhulp aanbiedt is nodig. Daarnaast is het ook aangeraden om een reisverzekering af te sluiten wanneer je met de wagen naar het buitenland gaat. Wat er ook gebeurt, met een degelijke reisverzekering ben je altijd goed beschermd op reis!