auto zomer

Autorijden in de zomer: tips bij hitte en laagstaande zon

Frans

Zomerse autoritten doen je dromen van vakantie en gezellig roadtrips. Maar de hitte of een laagstaande, verblindende zon kunnen helaas spelbrekers zijn. Lees onze tips om autorijden in de zomer veilig en aangenaam te houden.

Autorijden tijdens zomerse hittegolf

We associëren vooral de winterperiode met moeilijke rijomstandigheden, maar ook tijdens een hittegolf is autorijden gevaarlijk(er). Zo moet je zeker de bandenspanning controleren voor je vertrekt. Is die te laag, dan kun je een klapband krijgen door wrijving met het hete wegdek.

Parkeer je auto in de schaduw en stap bij voorkeur uit als je lang stilstaat, om te vermijden dat je bevangen wordt door de warmte. Een flesje water en een goed onderhouden airco zijn een must als je in de zomer met de auto rijdt. Hou er wel rekening mee dat de actieradius van je elektrische wagen afneemt als je de airco intensief gebruikt.

Een laatste, belangrijke tip: vul je benzine- of dieseltank niet helemaal tot de rand bij, want brandstoffen kunnen uitzetten bij extreme temperaturen.

Wat met een warmteonweer?

Op hete zomerdagen mag je je vaak aan een warmteonweer verwachten. Bij hevige regenval en bliksem is het verstandiger om je autorit even uit te stellen. Je zicht vermindert en je kunt schrikken door luide donderslagen of flitsende bliksemschichten.

Ben je al onderweg, dan is het verstandig om je wagen even aan de kant te zetten. Je parkeert je auto dan het best weg van een boom.

Laagstaande zon: propere autoruiten en zonnebril

De felle zomerzon veroorzaakte al vaker ongevallen. Leg altijd een zonnebril binnen handbereik, zodat je niet met half dichtgeknepen ogen moet autorijden. Ook propere, streepvrije autoruiten verbeteren je zicht aanzienlijk.

Het is daarnaast zeker aangeraden om snelheid te minderen of zelfs even aan de kant te gaan staan als je (deels) verblind bent door de zon.

Een zomer vol rijplezier

Zo, nu ben je goed voorbereid voor je zomerse autoritten. Heb je ook de juiste verzekering afgesloten? Dan wensen we je veel plezier onderweg.

Ruben, Productmanager E-commerce - Allianz Assistance

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.