Autorijden in Engeland: een safety guide voor beginners

Vertrek je binnenkort op reis naar het Verenigd Koninkrijk? Dan ben je er vast al op voorbereid om aan ‘de verkeerde kant’ van de weg te rijden. Toch is links rijden niet het enige waar je als Belg rekening mee moet houden als je de baan op gaat in Groot-Brittannië.

Autorijden in Engeland = links rijden

In het Verenigd Koninkrijk rijden de auto’s aan de linkerkant van de baan. Op zich is het niet zo moeilijk om je aan te passen aan links rijden. Wanneer je gewoon het andere verkeer volgt, gaat het meestal wel goed. Als je je voor de eerste keer in het Engelse verkeer begeeft, kun je toch best even oefenen op een rustige weg.

De meeste moeilijkheden doen zich voor wanneer je je opnieuw op de weg begeeft, bijvoorbeeld wanneer je van een parkeerterrein rijdt. Ook rotondes durven wel eens een probleem te vormen. Je moet je instinct bewust onderdrukken om op zo’n rotonde met de klok mee te rijden en niet tegen de klok in.

Niet doen: drinken, bellen en sms’en

rijden in Engeland

Het maximaal toegelaten alcoholpercentage voor chauffeurs ligt in Groot-Brittannië wat hoger dan in België. Terwijl je in België maximaal 0,5 promille alcohol in je bloed mag hebben, is dat 0,8 in Engeland, Wales en Noord-Ierland. In Schotland werd de limiet in 2014 verlaagd tot het Belgische niveau. De straffen op ‘drink-driving’ zijn pittig in het Verenigd Koninkrijk. Voor jouw veiligheid en die van andere chauffeurs kruip je maar beter niet achter het stuur na een glaasje alcohol.

Verder is het verboden om te telefoneren terwijl je rijdt, tenzij je handsfree belt. Dat geldt ook als je voor het stoplicht staat of in een file rijdt. Sms’en of eten achter het stuur worden sterk afgeraden en kunnen resulteren in een boete wanneer de politie vaststelt dat het je gedrag in het verkeer beïnvloedt.

Eigen wagen? Plak je koplampen af

Misschien heb je het zelfs nog nooit gemerkt, maar de koplampen van je Belgische auto staan zo afgesteld dat ze ietwat naar rechts afwijken. Zo verlichten ze de weg voor jou, maar ook een deel van de berm. Wanneer de rijrichting wordt omgedraaid, staan de koplampen natuurlijk verkeerd afgesteld. Wie zich met de eigen auto (door de Kanaaltunnel of per ferry) op de Britse wegen begeeft, moet zijn koplampen dus deels afplakken om de tegenliggers niet te verblinden. Recente auto’s hebben soms meedraaiende koplampen die je zelf kunt afstellen.