Autosnelwegen in het buitenland: hier moet je naartoe!

Wie op autovakantie gaat, rijdt natuurlijk graag of goed onderhouden wegen. Maar ook het landschap rondom bepaalt mee de kwaliteit van een rit. Benieuwd welke landen je het meest te bieden hebben op vlak van autosnelwegen?

Belgische wegennet 2e meest uitgebreide

Laten we beginnen met België, want ons wegennet zal je referentie zijn om de kwaliteit van de autosnelwegen in het buitenland aan af te toetsen. Het land met het meest uitgebreide wegennet ter wereld is Nederland, maar België komt op een verdienstelijke tweede plaats. Hou er dus rekening mee dat de kans groot is dat je in het buitenland een heel eind van de autosnelweg af moet rijden om je bestemming te bereiken.

Voorzieningen op autosnelwegen

In alle landen van West-Europa kan je heel comfortabel rijden over de autosnelwegen. Ze hebben alle nodige voorzieningen, waaronder:

  • Een wegdek in goede staat
  • Verlichting op gevaarlijke punten, vangrails, reflectoren
  • Tankstations, restaurants en motels
  • Rustplaatsen met sanitair
  • Bewegwijzering

De prijs van rijden in het buitenland

In de meeste landen moet je echter betalen om van dit alles gebruik te maken. Een ritje over de autosnelweg kan in het buitenland dus al snel een flink kostenplaatje hebben. Er zijn twee verschillende systemen in omloop.

Ten eerste is er het systeem waarbij er betaalstations op de autostrade geïnstalleerd worden, die de prijs laten variëren per gereden kilometer op de autosnelweg. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn de Franse péages. Andere landen zoals Oostenrijk of Slovenië werken met een wegenvignet. Dit is een soort betalende toelating om een aantal dagen tot een jaar gebruik te maken van het wegennet. Ook Duitsland zou zo’n vignet binnenkort willen invoeren.

De mooiste wegen in Europa

Alle info over autosnelwegen in het buitenland.

Wie met de auto naar het buitenland gaat, kan mits een beetje planning zijn rit een pak leuker maken. Deze fantastisch mooie wegen zijn alvast een omwegje waard!

  • De Grossglocker weg in Oostenrijk. Deze bergpas is alleen open tijdens de zomer en slingert zich vol haarspeldbochten over de bergen doorheen een nationaal park. Geniet zeker ook van het uitzicht op de Pasterzen gletsjer.
  • Van Ioannina naar Meteora in Griekenland. Deze weg door het minder bekende Griekse binnenland klimt over woeste bergen. Zijn eindpunt ligt aan de befaamde rotskloosters van Meteora, een van de hoogtepunten van het land.
  • De Amalfi kust in Italië. Rijden met imposante kliffen aan je ene zijde en de middellandse zee aan de andere, kan het nog mooier? Deze route voert je eveneens doorheen pittoreske dorpjes en langs schitterende vergezichten; een aanrader!