Autovakantie gepland? Dé checklist voor een zorgeloos vertrek

Vorig jaar verkozen maar liefst zes op tien Belgische vakantiegangers de auto boven het vliegtuig. Ook deze zomer rijden duizenden gezinnen weer met de auto richting zon, zee en strand. Jammer genoeg komen ze niet allemaal probleemloos aan op hun bestemming. Nochtans kan autopech in een op vijf gevallen voorkomen worden door je auto voor vertrek even extra te controleren. Waarop moet je letten voordat je met de auto op reis vertrekt? Een overzicht.

1. Bandenspanning en profieldiepte van de banden

Om een klapband en slipgevaar te voorkomen, zijn een correcte bandenspanning en profieldiepte van je banden absoluut noodzakelijk. De handleiding van je auto vertelt je hoeveel spanning de banden van je auto precies nodig hebben. Soms staat de ideale bandenspanning ook vermeld op een sticker in de deur of op de tankklep. De profieldiepte van je banden moet minstens 1,6 millimeter zijn.

Bandenspanning controleren

 • De spanning van je banden controleer je als de banden koud zijn.
 • Bij de meeste tankstations kan je de bandenspanning controleren én de banden ook meteen oppompen.
 • Stel de meter van de pomp in op de spanning die je wenst.
 • Pomp de banden op tot ze de juiste spanning hebben bereikt.
 • Vergeet je reservewiel niet na te kijken.
 • Zwaar geladen? Dan mag er iets meer spanning op de banden. De nodige informatie vind je in de handleiding van je auto.

Profieldiepte controleren

Liggen de slijtindicatoren (rubberen blokjes onderin de lengtegroeven) gelijk met het bandoppervlak? Dan is de band toe aan vervanging.

2. Koelvloeistof

Normaal gezien moet je je koelvloeistof elke twee jaar vervangen, maar lange afstanden, files en warme temperaturen stellen de motor van je auto behoorlijk op de proef. Het is dus zeker geen overbodige luxe om je koelvloeistof toch nog even te checken voor je met de auto op vakantie vertrekt.

Koelvloeistof controleren

 • Opgelet: controleer je koelvloeistof alleen als de motor koud is.
 • Het reservoir van de koelvloeistof herken je aan het symbool op de draaiknop (een gevarendriehoek met opstijgende dampen).
 • Ligt het peil van de koelvloeistof onder het minimumstreepje? Dan is bijvullen de boodschap!

3. Oliepeil

Naast koelvloeistof is voldoende olie een absolute must om de motor van je auto te beschermen tegen oververhitting.

Oliepeil controleren

 • Controleer het oliepeil alleen als de motor koud is.
 • Haal de peilstok uit het reservoir, maak hem schoon en stop hem er weer in. Haal de peilstok er vervolgens opnieuw uit om het peil af te lezen.
 • Bevindt het oliepeil zich tussen de twee indicatoren? Dan hoef je niets te doen. Is dat niet het geval? Dan vul je olie bij. Meestal volstaat een halve liter.

4. Ruitenwisservloeistof

Rijden met een stoffige voorruit in de hevige zomerzon is niet zonder risico. Zorg er daarom niet alleen voor dat je vertrekt met een schone voorruit, maar ook dat er voldoende ruitenwisservloeistof is om onderweg je voorruit schoon te wissen.

Ruitenwisservloeistof bijvullen

 • Het reservoir van de ruitenwisservloeistof herken je aan de dop (symbooltje van een raam met waterstraaltjes).
 • Draai het reservoir open en vul de ruitenwisservloeistof (indien nodig) bij tot aan het maximumstreepje.

5. Vergeet de verzekeringen niet

Autovakantie gepland? Vergeet de verzekeringen nietHoe goed je je reis ook hebt voorbereid, een ongeluk is gauw gebeurd. Bescherm jezelf en je gezin voor en tijdens je vakantie met een reisverzekering van Allianz en je kunt straks met een gerust hart vertrekken!