Auto's België

Autovakantie in de winter – Waarop moet ik letten: enkele tips!

Sfeervolle kerstmarkten, versierde winkelstraten en adembenemende wintertaferelen, het zijn slechts enkele van de ingrediënten die kunnen leiden tot de meest romantische of gezellige autovakantie die je je kan inbeelden. Een autovakantie in de winter naar bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Duitsland is dan ook zonder twijfel iets dat je minstens één keer gedaan moet hebben.

Het is echter niet zo’n goed idee om gewoon in de wagen te springen en te vertrekken. We geven je enkele tips voor een veilige autovakantie mee!

Autovakantie in de winter: waar zijn winterbanden verplicht?

Rijden door een winters landschap kan prachtig zijn, maar het houdt ook risico’s in. In vele landen is het dan ook verplicht winterbanden te gebruiken. Maar zelfs in landen waar het niet verplicht is, kan je voor een lange autovakantie in de winter best overwegen winterbanden aan te schaffen.

Voor een autovakantie in België of Nederland moet je je alvast geen zorgen maken over winterbanden, hier zijn ze niet verplicht. Ook in Groot-Brittannië of voor een autovakantie naar Spanje zal je ze niet nodig hebben.

Bij winterse omstandigheden zijn winterbanden wel verplicht in Duitsland en Luxemburg,. Ook in bepaalde delen van Frankrijk, Zwitserland en Italië zijn winterbanden verplicht, deze gebieden staan aangegeven met een verkeersbord.

In Noord-Europa zijn winterbanden verplicht voor bepaalde periodes. Voor Noorwegen, Oostenrijk en Tsjechië dien je vanaf 1 november winterbanden te voorzien, voor een autovakantie in Zweden is dit vanaf 1 december verplicht.

Let er bij een autovakantie op dat je ook rekening houdt met de landen waar je doorheen rijdt en niet enkel je bestemming! Voor een volledig overzicht per land kan je terecht op Winterbanden 365.

Winteronderhoud van je auto

Met of zonder winterbanden kan je best ook je auto volledig laten controleren voor je vertrekt om onaangename verrassingen te voorkomen. Zo hebben we al verscheidene verhalen gehoord van vakantiegangers die met de auto op vakantie vertrekken, in panne vallen en in de ijzige koude moeten wachten op pechverhelping… Er zijn fijnere manieren om je vakantie in te zetten, toch? Boodschap: beter voorkomen, dan genezen!

Reisverzekering voor je winter autovakantie

Voor een autovakantie denk je niet altijd meteen aan een reisverzekering, maar je autoverzekering komt slechts tussenbeide voor problemen met de wagen zelf, er zijn nog tal van kosten die zich kunnen voordoen op reis die zonder reisverzekering hoog kunnen oplopen.

We denken bijvoorbeeld aan ziek worden op reis of last-minute moeten annuleren wegens familiale redenen. En in het geval van een wintersportvakantie loop je altijd het risico op een ski-ongeval, hoe voorzichtig je ook bent… Met een reisverzekering kan je helaas niet altijd je vakantie redden, maar wel de financiële kater vermijden!