autovakantie Frankrijk

Autovakantie in Frankrijk: deze boetes zag je niet aankomen!

Frans

Dat je in Frankrijk zonder pardon een boete aan je been krijgt als je rondrijdt zonder ecovignet, weten de meeste vakantiegangers ondertussen gelukkig al wel. En als je eenmaal zo’n vignet hebt bemachtigd en nergens te snel rijdt of foutparkeert, dan kun je achteraf geen boetes meer in de bus krijgen. Toch? Vergis je niet! Hoewel de Franse wegcode niet veel anders is dan de onze, zijn er wel degelijk verschillen waarmee je op autovakantie in Frankrijk maar beter rekening houdt. Ken jij deze ‘règles du code de la route’ al?

1.    Flitsverklikkers niet toegelaten

Geen probleem als je er in België gebruik van maakt, maar in Frankrijk wordt de wegpolitie niet blij van apps en navigatiesystemen die je waarschuwen voor flitspalen, trajectcontroles en mobiele snelheidscontroles. Ze zijn er dan ook verboden. Laat je je toch betrappen met zo’n verklikker aan boord, dan kan de boete oplopen tot maar liefst 1500 euro.

2.    Opletten geblazen

Frankrijk is dan wel het land van de wijn, maar met alcoholgebruik in het verkeer wordt er niet bepaald gelachen. Zo moet er in elke auto, ook als het voertuig ingeschreven is op naam van jou als toerist, een alcoholtester aanwezig zijn. En dat mag zelfs niet om het even welke tester zijn. Alleen een exemplaar waarop de lettercombinatie ‘NF’ staat gedrukt, voldoet aan de Franse norm.

3.    Géén gevarendriehoek op de snelweg

Als je in ons land een ongeval of pech krijgt op de autosnelweg, dan ben je verplicht om (minstens honderd meter) achter je auto een gevarendriehoek te plaatsen. In Frankrijk is dat echter verboden, omdat je op dat moment een voetganger op de snelweg zou worden. Stap je toch uit, dan mag dat alleen met als doel je zo snel mogelijk naar een plek achter de vangrails te begeven. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je anderen in het verkeer niet meer moet waarschuwen voor je stilstaande voertuig. Om dat te doen, ontsteek je je vier richtingaanwijzers.

Opgelet: kijk altijd goed in je spiegels – vergeet de dode hoek niet! – vóór je uit je wagen stapt.