Op autovakantie in Italië? Lees zeker deze tips!

Heb je plannen voor een rondreis door Italië? Dan is een auto het uitgelezen transportmiddel om op je eigen tempo van adembenemende vergezichten en pittoreske landschappen te genieten. Dit artikel geeft je enkele handige tips mee voor een geslaagde autovakantie in la bella Italia.

Kies een goede huurauto

Heb je geen zin om met je eigen wagen vanuit België tot in Italië te rijden? Geen probleem: in heel Italië kun je gemakkelijk een auto huren bij een van de vele verhuurfirma’s. Elke firma heeft een kantoor op de grote luchthavens. Reserveer je huurauto wel op voorhand. Dit kan online of telefonisch. Wees niet te zuinig op de prijs: een goede kwaliteit is noodzakelijk als je zonder problemen de vakantie wil doorkomen. Kies wel een auto die niet te groot is. In het drukke Italiaanse verkeer ben je beter af met een kleiner model.

Als je het rondtrekken beperkt tot een daguitstap – bijvoorbeeld vanuit Firenze naar de Toscaanse heuvels – kun je een privéchauffeur huren. Zo geniet je optimaal van het uitzicht en moet je je geen zorgen maken over de routeplanning, de wegcode en het drukke verkeer.

Vermijd de auto in de grote steden

autovakantie ItaliëEen autovakantie in Italië is vooral handig om het platteland te ontdekken. In grote steden als Rome, Milaan, Firenze of Napels laat je de auto beter aan de kant. Het verkeer is razend druk en gevaarlijk, er is amper parkeergelegenheid en bovendien zijn vele historische centra autovrij. Plaats je auto in één van de grote ondergrondse garages aan de rand van de stad en neem het openbaar vervoer naar het stadscentrum.

Houd je snelheid in de gaten

Italianen houden van snelle wagens. Ze hebben dan ook vaak de neiging het gaspedaal diep in te duwen. Laat je niet verleiden en respecteer de opgelegde snelheid (130 kilometer per uur op de autosnelwegen). Vooral in het noorden van het land is er veel trajectcontrole.

Las voldoende rust in

Het drukke verkeer, grote hoogteverschillen, veel bochtige landwegen, onbekende routes…: het Italiaanse wegennet vraagt de nodige aandacht van een automobilist. Vermoeidheid kan je als chauffeur dan ook sneller parten spelen dan anders. Zeker wanneer je de avond voordien nog die tweede lekkere fles Chianti openmaakte. Neem op tijd een pauze als je merkt dat de concentratie verslapt. Laat je tijdschema zeker niet de baas spelen. Vergeet niet, je bent met vakantie! Geniet daar op je eigen tempo van…

Ga je op reis met de auto? Denk dan zeker ook aan een goede reisverzekering!