Avontuurlijk reizen: kies de juiste reisverzekering

Drie weken backpacken in Indonesië, een safari in Namibië of een trektocht in Peru. Hou je ook van dit soort uitdagende vakanties? Dan weet je vast ook dat aan avontuurlijk reizen risico’s verbonden zijn. Gelukkig kan je een reisverzekering afsluiten die je helpt wanneer het zou mis gaan.

Verzekering voor als het backpacken misgaat

Belang van de reisverzekering bij avontuurlijk reizen

Avontuurlijke reizigers beleven het land écht. Tegenover iemand die een all-in vakantie boekt, komt een backpacker in contact met de lokale bevolking en eetgewoonten, maar evengoed met plaatsen in de stad of de natuur die gevaarlijk kunnen zijn. Omdat je als backpacker veel onderweg bent, is het risico op diefstal of beschadiging van je bagage ook groter, net als de kans dat je in afgelegen gebieden in de problemen raakt.

Natuurlijk willen we je niet afschrikken om een avontuurlijke reis te maken, want dit soort trips is absoluut de moeite waard. Je zal de tijd van je leven hebben! Toch moet je op voorhand goed nadenken over welke reisverzekering je zal afsluiten. Er zijn immers heel wat risico’s die gedekt moeten worden.

Kies voor een tijdelijke of jaarlijkse verzekering

Ten eerste dien je te kiezen voor een tijdelijke reisverzekering of een jaarformule. Trek je er meerdere keren per jaar op uit? Dan is een jaarformule het voordeligst. Wie gewoon twee weken avontuurlijk gaat reizen, kan voor deze periode een tijdelijke reisverzekering op maat laten samenstellen. Voor wie nog twijfelt, is het uitgebreidere artikel over tijdelijke en doorlopende reisverzekeringen erg interessant.

Welke risico’s kan ik verzekeren?

avontuurlijk op reis: verzeker je tegen een ongeval

Er zijn verschillende dingen die je kan verzekeren. Een beknopt overzicht:

  • Medische kosten
  • Repatriëring
  • Compensatiereis
  • Annulering van de reis
  • Reddingskosten
  • Reisgoedverzekering
  • Bijstand Personen en Voertuigen (Europa)

Welke reisverzekering is aanbevolen bij avontuurlijke reizen?

Wie avontuurlijk gaat reizen, sluit best een multirisico-polis af. Op die manier ben je gedekt tegen alle mogelijke verzekerbare risico’s. Natuurlijk is het ook mogelijk om alleen een reisbijstandsverzekering af te sluiten, zodat alle medische kosten vergoed worden. Wie een tijdelijke reisverzekering afsluit, kan per vakantie bepalen welke opties er in de reisverzekering inbegrepen moeten zijn.

Ga je met de auto weg en heb je niets op voorhand geboekt? Dan heb je wellicht geen annulatieverzekering nodig, maar wel reisbijstand en Bijstand Voertuigen. Wie een verre vliegreis boekt, is beter af met een all-in formule, zeker aangezien avontuurlijk reizen altijd wat risicovoller is. Wie kiest voor een jaarformule, is vaak goedkoper af. Ook hier kiezen avontuurlijke reizigers het best voor een uiterst compleet pakket met hoge waarborgen zoals World Gold Protection.