tips fietstocht

Blijf in beweging: 5 tips voor je fietstocht

Frans

Nu we even met z’n allen op staycation gaan (thuisblijven dus), zijn uitjes op de fiets een van de alternatieven voor die verre reis naar Thailand of de lange trektocht naar Machu Picchu. Iéts minder exotisch, iéts minder idyllisch maar wel gezond voor lichaam en geest. Lees hier onze vijf tips voor een stevige fietstocht, voor beginners én gevorderden!

Voorbereiding is alles

Natuurlijk kun je niet zomaar in een-twee-drie vertrekken. Als je stalen ros al enige tijd op stal staat, raden we je aan om een deskundige ernaar te laten kijken. Een grondig onderhoud is belangrijk voor je weer regelmatig gaat rijden. De coronamaatregelen laten toe dat een fietsenmaker op afspraak langskomt, op voorwaarde dat de veiligheidsvoorschriften gerespecteerd worden. Maak dus maar snel je afspraak!

Tip twee: niet alleen je fiets heeft onderhoud nodig. Vraag niet meteen te veel van je lichaam als je eventjes stil hebt gezeten. Je vindt op internet tal van trainingsschema’s die je aan je eigen doelen kunt aanpassen. Kies vooral voor realistische doelen, die je stapje per stapje opdrijft.

Alles bij? Checklist voor je fietstocht

Hoewel je natuurlijk het liefst niet te veel spullen meeneemt, kunnen sommige hulpmiddelen toch echt van pas komen. Hier onze checklist!

 • een waterdicht zakje – vertrouw nooit op het Belgische weer
 • je smartphone
 • eten en drinken (een peperkoek, een banaan of energyrepen, bijvoorbeeld)
 • je identiteitskaart
 • een beetje cash geld
 • je bankkaart
 • een klein fietspompje voor in je achterzak
 • materiaal om banden te plakken – fingers crossed dat dat niet nodig blijkt
 • een reservebinnenband
 • bandenlichters
 • een opvouwbaar regenjasje

Outfit voor sportieve fietsers

Dé ideale outfit is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Kies voor comfortabele kleren, uit zoveel mogelijk ademend materiaal. Je fietshelm is misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel van je plunje. Kies voor een model aangepast aan jouw fietsdiscipline. Een helm voor het mountainbiken verschilt van een helm voor wielrennen. Zorg dat de helm goed rond je hoofd past. Combineer hem met een degelijke fietsbril, die je ogen beschermt tegen de zon, vliegjes en stof.

Voor je shirt kies je het best voor een baselayer – een soort zweethemdje. Deze basislaag zorgt ervoor dat je zweet gemakkelijk kan verdampen, zonder dat je shirt nat wordt en jij het koud krijgt. Draag boven je baselayer een fietsshirt met zakken, waarin enkele benodigdheden zoals eten en je fietspompje passen. Draag ten slotte een broek met zeem erin en je bent helemaal klaar! Nog op zoek naar leuke bestemmingen? Misschien vind je inspiratie voor een tocht in eigen buurt in een van deze vijf groene fietsroutes. Zorg wel dat je de tocht in één dag heen en terug kan maken – teruggaan met de trein of de wagen is niet toegestaan.

Fietstocht zonder zorgen met de Allianz fietsverzekering

Onaangename aanrakingen met het asfalt, een gemene dief die jouw fiets steelt terwijl je dat welverdiende biertje drinkt na de tocht… Allianz heeft een uitgebreid gamma aan verzekeringen voor verschillende soorten fietsen. Bekijk hier hoe jij vanaf nu zorgeloos kunt fietsen.