Buiten schaatsen? Op deze schaatsbaan kan het!

Een centimeters dikke, natuurlijke ijslaag doorklieven met je schaatsen aan een fiks tempo en ondertussen genieten van het uitzicht: voor schaatsfanaten is buiten schaatsen de ultieme kick. Helaas zijn de winters tegenwoordig niet meer zo streng en is het vaak vergeefs wachten op een stevige ijslaag op de waterplassen. Waar kun je zoal terecht wanneer je koste wat het kost buiten wil schaatsen? Enkele tips!

Buiten schaatsen

Buiten schaatsen in de provinciale domeinen

Mocht er deze winter tóch een keertje sprake zijn van aanhoudende vorst, dan kun je terecht in een van de Vlaamse provinciale natuurdomeinen (het Zilvermeer in Mol, De Schorre in Boom, het Vrijboekpark in Mechelen, …) om er te schaatsen op de waterplassen. Voorwaarde is wel dat het ijs minstens 12 centimeter dik is. De dikte van het ijs kun je dagelijks checken op de ijsmeter van de provincie Antwerpen.

Buiten schaatsenBuiten schaatsen in de Vlaamse steden

Tijdens de kerstperiode wordt er de laatste jaren in tal van steden (en in navolging van New York) een tijdelijke schaatsbaan opgebouwd, ter uitbreiding van de kerstmarkt. Grijp je kans, want deze schaatsbanen verdwijnen doorgaans na Nieuwjaar. En doe het – wanneer je een bezoek aan de kerstmarkt combineert met een rondje schaatsen  – een beetje rustig aan met die jenevertjes …

Buiten schaatsen als het niet vriest?

Ja hoor, zelfs wanneer het niet vriest kun je buiten schaatsen alsof je op natuurijs schaatst. Maar daarvoor moet je wel helemaal naar de Nederlandse provincie Flevoland trekken. In Biddinghuizen bevindt zich namelijk een uitzonderlijk lange kunstijsbaan in de natuur: ze is 3 kilometer lang en geschikt voor schaatsers van alle niveaus.

Tips voor wie buiten gaat schaatsen

Is de ijsdikte getest en goedgekeurd? Neem dan je voorzorgen voor je je op natuurijs waagt:

  • Bescherm je hoofd: draag een valhelm
  • Investeer in een paar scherpe, goed passende schaatsen
  • Ga nooit alleen schaatsen
  • Neem je mobiele telefoon mee voor noodgevallen
  • Draag winddichte en thermische kleding