Reizen naar Canada: heb je een visum nodig?

fr

Wil je je laten overweldigen door uitgestrekte bossen, grote meren en indrukwekkende bergketens? Of ben je benieuwd waar Neil Young, Leonard Cohen of – welja – Alanis Morissette de inspiratie voor hun nummers haalden? Dan is een vakantie in Canada zeker iets voor jou! Maar heb je tegenwoordig een visum nodig om naar Canada te reizen? We zetten de regels op een rijtje.Canada visum

De natuur als attractie

Canada is met zijn oppervlakte van 10 miljoen vierkante kilometer op Rusland na het grootste land ter wereld. Na de Franse en Indiaanse Oorlog kwam het gebied eind de achttiende eeuw volledig in Britse handen en dat merk je aan de vele Engels uitziende steden. Ook vandaag is de Britse koningin Elizabeth II nog altijd het officiële staatshoofd van Canada.

Een reis naar Canada is meer dan de moeite waard. Uiteraard is er de prachtige natuur, die het land ideaal maakt voor lange trektochten, maar ook grote steden zoals Toronto, Montréal en Quebec oefenen een grote aantrekkingskracht uit op menig reiziger. En misschien wil je ter plekke een pannenkoek met esdoornsiroop eten of een echte Canadese ‘Mountie’ begroeten?

Visum voor Canada nodig sinds 2016

Canada visumVóór 15 maart 2016 volstond het in de meeste gevallen om een Belgisch paspoort voor te leggen als je voor een toeristische trip of een zakenreis Canada binnen wilde.

Maar tegenwoordig heb je als Belg die naar Canada vliegt wél een visum nodig. Zo’n visum heet officieel een ‘Electronic Traval Authorization’ of eTA. Vóór je vertrek moet je online, op de site van de CIC (Canada Immigration & Citizenship) zo’n document aanvragen.

Als je Canada binnenkomt, zal je paspoort worden afgestempeld. Je kunt in principe zes maanden in het land blijven, te rekenen vanaf de datum op de stempel. In sommige gevallen kan de toegelaten verblijfsduur wel beperkt worden tot een kortere periode.