Checklist skivakantie: wat mag je niet vergeten?

Frans

Vertrekken op skivakantie kan een stressvol moment zijn. Soms moet het snel gaan, en dan wordt inpakken een nóg lastiger karwei dan het sowieso al is. Bovendien vergt een skivakantie meer voorbereiding dan een zonvakantie: je wil niet zonder het broodnodige skimateriaal aankomen in je Oostenrijkse chalet. Wat moet je, naast je reisverzekering, zeker meenemen op skivakantie? We gieten het in een handige checklist, die je volgend jaar opnieuw kunt gebruiken.

Welke kleding neem je mee op skivakantie?

Vast staat dat je twee setjes kleding moet klaarleggen: kleding die je nodig hebt om overdag te skiën, en kleren die je ’s avonds na het skiën aantrekt. Want na de inspanning volgt doorgaans de ontspanning: in de après-ski of de nachtclub.

SkikledingChecklist skivakantie: skikleding

Pak je spullen in de volgorde waarin je je aankleedt om te gaan skieën. Zo ben je er zeker van dat je niets over het hoofd ziet. Begin met thermische onderkleding: ademende ondershirts, tights voor onder je skibroek. Ga verder met de bovenkleding: skibroek, t-shirts, truien, fleece pulls, ski-jas, … Eindig met de bescherming van lichaamsdelen waarlangs de warmte het snelst je lichaam verlaat: skisokken, handschoenen, muts. Vergeet ook andere beschermingselementen net, zoals je skibril of skimasker, lippenbalsem, een voedende handcrème. Jezelf goed beschermen tegen de koude is belangrijk. Een droge huid, gekloofde lippen of verkleumde handen: het lijken details, maar ze kunnen je plezier in het skiën behoorlijk verpesten.

Après-skikleding

Na een hele dag skieën heb je een verwarmende borrel (of twee, drie) verdiend! Om met de vrienden de après-ski in te duiken, neem je het best ook enkele feestelijke outfits mee. Ben je een kouwelijk type? Draag dan verschillende laagjes. Een top of t-shirt in combinatie met een hemdje en eventueel een pull-over of trui staat altijd mooi en is tegelijkertijd functioneel: de laagjes houden je lichaamswarmte vast.

Wat hoort er verder nog op je checklist skivakantie?

Rij je met de auto naar een skioord? Dan kom je maar beter goed voorbereid aan de start. Winterbanden en sneeuwkettingen zijn een absolute must als je naar de bergen trekt. Ook antivriesmateriaal, een ijskrabber, ruitenvloeistof en een zaklamp kunnen van pas komen tijdens je trip. Verder moet je natuurlijk in orde zijn volgens de wettelijke richtlijnen: brandblusser in de auto, rijbewijs en verzekeringspapieren, fluovestjes, een gevarendriehoek, een alcoholtester (verplicht in Frankrijk!). Voorzie ook enkele dekens, een handdoek en een plankje voor als je een band moet verwisselen. Vergeet ook zeker niet om op tijd je skireisverzekering af te sluiten.

Checklist skivakantie

 

 

 

 

 

 

 

> Nog meer tips om je auto reisklaar te maken…

Leg een checklist aan waarop je alles noteert. Toch nog iets vergeten? Vul het aan op je lijst, zodat je volgend jaar niet voor dezelfde verrassing komt te staan.

Vergeet zeker ook je reisverzekering niet! Ontdek onze tips voor de beste wintersportverzekering, en vul je checklist aan met deze onmisbare gadgets voor de skivakantie.