Rouler à vélo au printemps

De lente komt eraan: zo breng je jouw fiets weer in topconditie!

Frans

Op 21 maart verwelkomen we de lente, en dat is hét moment om je stalen ros weer van stal te halen. Nu de dagen wat warmer worden, nemen we sneller de fiets om naar het werk of de supermarkt te rijden. Na een lange periode op non-actief gestaan te hebben, is het echter van belang om je fiets weer helemaal in topconditie te krijgen. Hier lees je hoe je dat doet.

Stap 1: Maak je fiets weer proper

Na een lange winterslaap in de garage of een duf tuinhuis, kan je fiets wel een wasbeurt gebruiken. Daarvoor kun je een simpel zeepsopje gebruiken. Werk van boven naar onder en ga met je spons tot in de kleinste hoekjes. Laat de hogedrukreiniger achterwege: de kans dat je je geliefde tweewieler ermee beschadigt, is groot. Even drogen met een schone doek en klaar!

Stap 2: Controleer op defecten

Niets zo vervelend als vol enthousiasme vertrekken met je fiets … om dan te merken dat de remmen niet meer goed werken. Ga daarom even een testrit maken en kijk welke zaken je hoort te vervangen of repareren. Maak vast wat los zit, check de voor- en achterrem, controleer de bandenspanning en zorg dat het voor- en achterlicht nog naar behoren werken.

Stap 3: Plan je volgende avontuur

Nu je fiets weer proper en rijklaar is, kun je je volgende avontuur beginnen plannen. Die dagelijkse rit naar het werk of een gezellige fietstocht op zondagnamiddag? Je fiets is er weer helemaal klaar voor. Maak gebruik van fietsknooppunten of verken de omgeving eens op goed geluk. Maak je vooral geen zorgen: in geval van pech of diefstal ben je verzekerd!