Deze winter naar Duitsland? Denk aan je winterbanden
Plan je binnenkort met de wagen door Duitsland te rijden? Check dan eerst even of je auto met de juiste winterbanden is geschoeid. In Duitsland zijn bij winterweer de gepaste banden immers verplicht!
Wanneer zijn winterbanden verplicht?
Sinds 2010 geldt er in Duitsland een wet die zegt wanneer je aangepaste banden moet voorzien. Ze bepaalt geen precieze periode, maar schetst de omstandigheden: winterbanden zijn verplicht zodra er kans is op gladde wegen door aanvriezende regen of mist, hagel, ijsregen, ijs, sneeuw, smeltende sneeuw of sneeuwstormen. Het maakt niet uit of het wel of niet vriest. De wet geeft ook duidelijk aan wat ze onder winterbanden verstaat: banden waarvan de rubbersamenstelling, het loopvlakpatroon, of de structuur speciaal voor winterse omstandigheden ontworpen zijn. Door hun specifiek design hebben winterbanden een veel beter rij- en tractievermogen op sneeuw en gladde wegdekken dan zomerbanden of vierseizoenbanden.
De ene band is de andere niet
Een tijd geleden werd de wet nog wat strenger, waardoor banden met enkel een M+S-aanduiding (mud & snow) niet meer voldoen. Winterbanden of all-seasonbanden die wel geschikt zijn, moeten het alpine-symbool – een berg met een sneeuwvlokje – dragen. Wel is er een overgangsperiode voorzien. Banden met alleen een M+S-markering mogen nog gebruikt worden tot 30 september 2024 op voorwaarde dat ze geproduceerd werden voor 1 januari 2018. Check dus zeker de productiedatum als je nieuwe banden koopt.
Hou de profieldiepte in de gaten
In Duitsland geldt voor gewone banden een minimale profieldiepte van 1,6 mm. Voor winterbanden wordt echter een diepte van 4 mm aangeraden. Bij een kleinere diepte werken de banden niet meer optimaal en verminderen hun specifieke winterse rijeigenschappen.
Wat kan je dat kosten?
De boete voor het rijden op onreglementaire banden is 60 euro. Veroorzaak je hinder, dan bedraagt de boete 80 euro. Als je zelf niet rijdt, maar het gebruik van je auto zonder de vereiste winterbanden wel toelaat, kun je alsnog een boete krijgen van 75 euro.
Sneeuwkettingen
Het is toegestaan om in Duitsland sneeuwkettingen te gebruiken, en in een aantal gebieden zijn ze zelfs verplicht. Dat wordt dan met een verkeersbord aangegeven. Tenzij anders aangeduid, geldt de verplichting ook voor voertuigen met vierwielaandrijving. De maximale snelheid bij het gebruik van sneeuwkettingen is beperkt tot 50 km/u.