Dit zijn de vreemdste streekgerechten ter wereld

fr

Wie graag reist, ontdekt graag nieuwe dingen. Gerechten die je nog niet kende, bijvoorbeeld. Afhankelijk van je reisbestemming kunnen die streekgerechten de vreemdste ingrediënten bevatten. Ga jij voor haggis, gumbo of een ambrosia salad? Enkele vreemde creaties uit de wereldkeuken op een rijtje.

Vreemde streekgerechten

Zure haring

Gepekelde haring kennen we in onze contreien al, maar zure haring? In Zweden is het een ware delicatesse. Surströmming is gefermenteerde haring uit blik, die doorgaans  gegeten wordt tussen twee met boter besmeerde sneetjes platbrood. Het grote nadeel is wel dat de geur die uit zo’n geopend blik zure haring opstijgt, op zijn zachtst gezegd indringend is – pessimisten spreken ook weleens van een ondraaglijke stank. Uittesten is de boodschap! (Maar dan wel op eigen risico.)

Casu marzu

Vreemde streekgerechtenRotte schapenkaas uit Sardinië, dat is casu marzu of in proper Italiaans formaggio marcio. Men laat deze kaas heel lang rijpen, totdat er zich larven in nestelen. De stroperig geworden kaas wordt vervolgens gegeten met larven en al. Hij smaakt erg sterk en scherp, en komt het beste tot zijn recht in combinatie met brood en een krachtige rode wijn. Omdat het in wezen om een bedorven product gaat, is de verkoop van casu marzu lang bij wet verboden geweest. Al heeft dat de Sardijnen niet belet om de kaas volop te blijven consumeren …

Vreemde streekgerechten die ook lekker zijn

Gelukkig zijn er ook streekgerechten die niet stinken en niet bedorven zijn. Streekgerechten die  misschien vreemde ingrediënten bevatten, maar desondanks wel gewoon lekker zijn. Deze bijvoorbeeld:

  • Gumbo is een stoofpot straight outta Louisiana. Deze creoolse lekkernij op basis van een donkere roux bevat meestal kip en garnalen en wordt geserveerd met rijst en groenten.
  • We blijven in de VS met de ambrosia salad, een zoet dessert op basis van fruit (mandarijntjes, ananas), geraspte kokos en minimarshmallows. Soms wordt er ook room of yoghurt aan toegevoegd. Een feestelijke variant op de traditionele fruitsalade.
  • Voor streekgerechten met heerlijke namen moet je bij onze noorderburen zijn. Zij serveren een stamppot van aardappels, appeltjes en uien die ‘hete bliksem’ heet, hebben een ‘balkenbrij’ van spek, lever, boekweitmeel en kruiden, en serveren ‘blote billetjes in het gras’ oftewel een combinatie van groene snijbonen (het gras) en witte bonen (de billetjes) met aardappelen en rookworst.

Honger naar meer? Lees onze tips voor superfood-adresjes in de hipste steden van het moment.