Vacances durables

Duurzaam op vakantie: hoe begin je daaraan?

Frans

Steeds meer mensen vinden het belangrijk om milieubewust te leven. Zo min mogelijk verpakkingen kopen, de auto een wat vaker in de garage laten staan, voor duurzame mode kiezen, … Maar hoe zit het met vakanties? Hoe kun je duurzaam op vakantie gaan en bijgevolg jouw ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden? Hier vind je enkele nuttige tips.

Tip 1: Zoek het niet te ver

Als je je uitstoot wil beperken, kun je het vliegtuig maar beter vermijden. Zoek het daarom niet te ver en ga duurzaam op vakantie dicht bij huis. Neem daarvoor de trein, of wat dacht je van een fietsvakantie? Er zijn heel wat alternatieven voor handen om er even tussenuit te knijpen op een milieubewuste manier.

Tip 2: Think global, act local

Steek je toch graag de oceaan over, probeer op je vakantiebestemming dan zoveel mogelijk lokale producten te consumeren. Hoe dichter bij huis de producten worden vervaardigd, hoe minder vervuilend het is om ze tot in het land van consumptie te krijgen. Duurzaam op vakantie gaan is dus ook nieuwe, lokale specialiteiten ontdekken. Leuk toch?

Tip 3: Kleine inspanningen voor een duurzame vakantie

Vakantie is er om te ontspannen, maar een kleine inspanning geeft vaak nog meer voldoening. Ga je een dagje naar het strand? Raap even alle afval rondom je op en geniet de resterende uren van het zonnetje met een warm gevoel op je snoet én in je hart!

Tip 4: Verklein je eigen afvalberg

Het is verleidelijk om met een rietje in je kokosnoot die perfecte Instagram-foto te maken. Helaas is een plastic rietje erg belastend voor het milieu en daarenboven maar eenmalig te gebruiken. Kies daarom voor herbruikbare spullen. Denk maar aan een stoffen draagtas, rietjes uit metaal of een tandenborstel uit bamboe. Door deze kleine aanpassingen verklein je je eigen afvalberg en maak je je vakantie meteen een stuk duurzamer. Moeder natuur dankt je!