Ebola reisadvies: een stand van zaken

De uitbraak van het ebolavirus in West-Afrika zorgt nu al enkele maanden voor onrust. Nooit eerder eiste de dodelijke ziekte zo veel slachtoffers op. Een verdere verspreiding van het virus wordt niet uitgesloten, dus waakzaamheid is geboden voor wie naar het Afrikaanse continent reist. De FOD Buitenlandse Zaken raadt ten stelligste af om te reizen naar de getroffen landen…

Wat is ebola?

Wat is ebola?De ziekte dook voor het eerst op in 1976 in de Democratische Republiek Congo. Het virus kreeg zijn naam van de rivier Ebola, die vlak bij de plek stroomt waar het eerste slachtoffer – een Belgische non – stierf. Ebola veroorzaakt hemorragische koorts. Die uit zich in spierpijn, hoofdpijn, braakneigingen, hevige koortsaanvallen, diarree, interne of externe bloedingen. De incubatietijd (de periode tussen besmetting en de verschijning van de eerste symptomen) duurt 2 dagen tot 3 weken. Dragers van de ziekte zijn pas besmettelijk na de incubatietijd, dus wanneer de symptomen van de ziekte zich manifesteren.

Ebola behandelen?

Een behandeling voor ebola is nog niet gevonden. Momenteel zijn er alleen maar experimentele behandelingen, waarvan er nog geen enkele effectief is gebleken. Zo’n tachtig procent van de besmette personen sterft. Ook het onderzoek naar een preventief vaccin voor ebola zit nog in een experimentele fase.

ebola reisadvies

Ebola reisadvies voor Guinee, Sierra Leone, Liberia en Nigeria

De ebola-uitbraak in West-Afrika zette de FOD Buitenlandse Zaken aan tot een reisadvies voor de vier getroffen landen: Guinee, Sierra Leone, Liberia en Nigeria. Reizen naar de regio die niet strikt noodzakelijk zijn, worden ten stelligste afgeraden.

Het virus verspreidt zich via wilde dieren. Wie zich toch in een van de ebola-landen bevindt, vermijdt beter lokaal vlees (‘bush meat’). Ook is het aangeraden om de hygiënevoorschriften van de plaatselijke autoriteiten te respecteren. Was regelmatig de handen en vermijd fysiek contact met zieken die symptomen vertonen van buikgriep of koorts.

Meer informatie over ebola vind je op de websites van de Wereldgezondheidsorganisatie en het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Voor reisadviezen raadpleeg je de site van de FOD Buitenlandse Zaken.