Ebola-reisadvies: waar loop je risico?

Tijd om je vakantie te plannen! Zou je graag het Afrikaanse continent ontdekken? Een uitstekende keuze, al doe je er goed aan om het ebola-reisadvies te raadplegen. Het dodelijke virus dat vorige jaar uitbrak in West-Afrika en een recordaantal dodelijke slachtoffers eiste, houdt nog altijd veiligheidsrisico’s in. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet naar Afrika kunt afreizen, maar enige waakzaamheid is wel geboden.

Deze landen vermijd je beter

Ebola-reisadvies inwinnen?

De ebola-epidemie die vorig jaar uitbarstte, trof vooral West-Afrikaanse landen. Hoewel het virus momenteel min of meer onder controle is, is het bijlange na nog niet uitgewoed. Je doet er goed aan om West-Afrika te vermijden tijdens je volgende vakantie. Zeker voor Guinee, Sierra Leone en Liberia geldt momenteel een negatief reisadvies. Daar is het virus absoluut nog niet ingedijkt en loop je het meeste risico.

Maatregelen tegen ebola

Er bestaan helaas geen vaccins of geneesmiddelen om ebola preventief een halt toe te roepen. Er zijn gelukkig wel maatregelen die je kunt nemen om het risico op ebola zoveel mogelijk te beperken. Reis je af naar een risicogebied? Dan moet je deze dingen zeker doen om de ziekte te voorkomen:

  • Geen wild eten
  • Vlees altijd goed koken voor je het eet
  • Handschoenen en aangepaste, beschermende kledij dragen
  • Fysieke contacten met geïnfecteerde personen vermijden
  • Regelmatig je handen wassen met zeep

Ebola-reisadvies inwinnen?

Als je reis naar Guinee, Sierra Leona of Liberia niet strikt noodzakelijk is, vermijd je deze landen het best. Als je de veiligheidsvoorschriften respecteert, kun je wel afreizen naar andere West-Afrikaanse landen. Wil je graag meer ebola-reisadvies? Dan kun je er altijd de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de site van de FOD Buitenlandse Zaken op nakijken. Je vindt er het nodige advies en verdere maatregelen die je kunt nemen.