Travel Belgium

Een citytrip in de winter: winterse romantiek of zuiders avontuur?

Op zoek naar winterse sfeer inclusief de bijhorende vriestemperaturen? Of ben je eerder een koukleum die liever de zon opzoekt in het koude seizoen? Voor beide types heeft een citytrip in de winter alles in de aanbieding. Je hoeft enkel de juiste bestemming te kiezen. Wij doen alvast enkele suggesties. Deze steden zijn onmisbaar op het verlanglijstje van de doorgewinterde citytripper!

Winterse citytrips voor koukleumen

Geen zin in sneeuw, schaatsen en in glühwein gedrenkte kerstmarkten? Ga je liever wat zonlicht tanken in deze donkere periode van het jaar? Dan kies je het best een zuiderse bestemming voor je cityrip. Je humeur zal er met rasse schreden op vooruit gaan wanneer je deze steden bezoekt.

Valencia

De derde grootste stad van Spanje is aan een opmars bezig, dus wees er snel bij, want hier lopen (voorlopig) minder toeristen rond dan in Spanje’s grootste trekpleister, Barcelona. Valencia heeft alles wat Barcelona ook heeft: lekker eten en drinken, een mix van stad en strand, oude historische wijken maar ook modernistische architectuur. En niet te vergeten: een bijzonder mild klimaat, met ook tijdens de wintermaanden nog steeds temperaturen van rond de twintig graden.

Niet te missen: De Ciudad de las Artes y las Ciencias. Een architecturale parel, ontworpen door de in Valencia geboren Santiago Calatrava. Het centrum omvat onder meer een wetenschapsmuseum, de opera, een planetarium en een wandelpromenade om te genieten van een mooi uitzicht op de stad en haar architectuur.

De klassieke steden: Rome en Athene

Ze zijn allebei rond de Middellandse Zee gelegen, dus is het klimaat er het hele jaar door aangenaam. Bovendien is er in deze grootsteden van de oudheid heel wat moois te zien. Denk maar aan het Parthenon in Athene, of de Vaticaanse musea in Rome. Voor wie houdt van kunst, cultuur en geschiedenis zijn deze bestemmingen absolute toppers. De zuiderse dolce vita-mentaliteit krijg je er gratis en voor niets bij.

Tip: Leer jezelf enkele basiswoorden en -zinnen aan in het Italiaans. De Romeinen kunnen arrogant overkomen, maar wanneer je hen in hun eigen taal aanspreekt, krijg je prompt een beter tafeltje toegewezen in die authentieke trattoria waar ze de toeristen eerder wantrouwen.

Citytrip in de winter: pure romantiek

Ben je helemaal gewonnen voor kerstsfeer, sneeuw en winterse romantiek? Dan is er keuze te over aan steden die alles te bieden hebben voor de winterromanticus en je hoeft er niet eens zo ver voor te reizen.

Amsterdam

Dichtbij huis en toch zo anders. Amsterdam in de winter is een ode aan de gezelligheid. Schaatsen op de grachten, lekker borrelen met bitterballen, en genieten van de vele musea die de hoofdstad van Nederland rijk is: in deze stad ga je je nooit vervelen. Duik ’s avonds het bruisende nachtleven in, of pik een voorstelling mee in het beroemde theater Carré.

Zeker doen: Op vrijdagmiddag gaan borrelen in café Hoppe aan het Spui, een sfeervolle bruine kroeg, waar men op z’n Amsterdams komt uitblazen van de werkweek met een pilsje en de obligate borrelhapjes.

London

Geen betere stad om de feestperiode door te brengen dan good old London. De Britten zijn gek op kerst en alles wat daarbij komt kijken. En dat merk je wanneer je door de straten van Londen flaneert in de winterperiode. Doe je kerstshopping overdag en geniet ’s avonds van de culinaire geneugten, het publeven en natuurlijk de theaters die de Britse hoofdstad te bieden heeft.

Het avontuur waard: Indiaas eten in Brick Lane, dé culinaire straat van Londen met tal van Indiase restaurants. Wel even opletten, want de Indiase keuken kan héél pikant zijn: ideaal om op temperatuur te komen!

Lees ook zeker de gerelateerde artikelen hieronder voor meer citytripideetjes!