Een dokter in het buitenland vinden, zo pak je het aan

Niemand wordt graag ziek in het buitenland. Maar als het dan toch gebeurt, ben je maar beter goed voorbereid. Een dokter in het buitenland vinden is soms moeilijker dan verwacht. Bovendien is het soms niet duidelijk wie nu precies de rekening betaalt. We scheppen alvast wat duidelijkheid, zodat naar de dokter gaan in het buitenland een stuk eenvoudiger wordt.

Dokter vinden in het buitenland: tips

Dringend een dokter in het buitenland nodig? Bel het noodnummer.

Een ernstig ongeluk of een zeer acute ziekte? Voor noodgevallen kan je in heel Europa het gratis alarmnummer 112 bellen, in de Verenigde Staten en Canada bel je in noodsituaties naar 911, in Australië 000 (maar 911 wordt automatisch doorgeschakeld). Wie zich in afgelegen gebieden bevindt en een satelliettelefoon (Iridium) op zak heeft, kan het alarmnummer 767 bellen voor dringende hulp. Reis je naar andere delen van de wereld? Zoek dan op voorhand het noodnummer van het land in kwestie op en zorg ervoor dat je GSM altijd opgeladen is.

Kwalitatieve gezondheidszorg vinden buiten Europa

Dokter nodig op vakantie? Nuttige tipsBen je in staat om je op eigen kracht naar een medische hulppost te begeven? Dan heb je geen alarmnummer, maar natuurlijk wel een degelijk ziekenhuis en/of een bekwame dokter nodig. En dat is in het buitenland niet altijd vanzelfsprekend. In Europa, Noord-Amerika en Australië hoef je je niet veel zorgen te maken over de kwaliteit van de gezondheidszorg. In derdewereldlanden is dat minder vanzelfsprekend en kan een dokter vinden een hele uitdaging zijn. In dat geval schrijf je voor vertrek beter enkele adressen op van betrouwbare ziekenhuizen, dokters of medische diensten in het land.

Wordt je medische behandeling terugbetaald?

Een dokter gevonden in het buitenland? Let toch goed op. Zoek (indien je geen acute hulp nodig hebt) even uit of het om een ziekenhuis of arts uit het openbare zorgstelsel gaat of om een privékliniek. Een behandeling door een dokter in een privékliniek wordt immers niet altijd volledig terugbetaald.

Wie in Europa een dokter nodig heeft, kan de Europese Zorgpas (blauw kaartje) gebruiken. Deze geeft je toegang tot de gezondheidszorg in elk Europees land, aan dezelfde voorwaarden als de inwoners. Deze kaart vervangt echter je reisverzekering niet, omdat bijvoorbeeld repatriëring niet inbegrepen is. Zowel voor wie in Europa reist als voor wie verder weg op vakantie gaat, blijft een goede reisverzekering dus onontbeerlijk.

Een reisverzekering: 24/24 medische bijstand

Wie een reisverzekering afsluit bij Allianz Global Assistance kan 24u/24u contact opnemen met onze Nederlandstalige medische experts. Zij kunnen je helpen om een ziekenhuis of dokter te vinden in het buitenland en beantwoorden al je vragen over de terugbetaling van de kosten, een eventuele repatriëring enzovoort.