elektrische fiets

Een elektrische fiets kopen? Hierop moet je letten

Frans

Dat fietsen gezond voor je is, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Bovendien is het nog eens beter voor het milieu dan de auto nemen. Alleen is het niet altijd zo vanzelfsprekend om overal naartoe te fietsen, en vraagt het best een goede conditie. Wil je toch graag vaker de fiets nemen, zonder helemaal uitgeput op je bestemming aan te komen? Dan is een elektrische fiets of e-bike een goed idee! Ontdek hier waarop je moet letten bij de aankoop.

De actieradius van je elektrische fiets

Hoe verder je met je e-bike wil gaan, hoe groter de actieradius moet zijn. Die wordt uitgedrukt in Watt/hours (wh) en geeft weer hoeveel uur je met de fiets kunt doen op basis van de wattage. Natuurlijk is die radius wel afhankelijk van een aantal factoren. Zo zal die iets minder zijn als je banden niet goed opgepompt zijn, als je veel bergop moet fietsen of als de batterij niet goed onderhouden is. Over het algemeen gelden deze verhoudingen:

  • 300 Wh is goed voor 50 à 60 kilometer per oplaadbeurt
  • 400 Wh is goed voor 80 à 100 kilometer per oplaadbeurt
  • 500 Wh is goed voor 100 à 120 kilometer per oplaadbeurt
  • 600 Wh is goed voor 120 à 150 kilometer per oplaadbeurt

De positie van de motor

Afhankelijk van waar de motor zich op je elektrische fiets bevindt, heb je een andere fietservaring. Zo voelt een middenmotor, waarbij de motor zich ter hoogte van je pedalen bevindt, het natuurlijkst aan. Bovendien heb je met deze motor het meeste evenwicht. Ook de achterwielmotor geeft je een natuurlijk fietsgevoel, en door de accu vooraan te plaatsen, heb je daarenboven een goede verdeling van het gewicht. Bij een voorwielmotor plaats je de accu dan weer beter achteraan voor een evenwichtige verdeling van het gewicht. Deze soort motor trekt je als het ware vooruit.

De soort ondersteuning

Je hebt twee soorten ondersteuning: rotatie-ondersteuning en trapkrachtondersteuning. Bij de eerste soort ondersteunt de motor je van bij de minste beweging op een continue manier. Bij de tweede soort moet je iets langer trappen voor de ondersteuning op gang komt, maar krijg je wel meer ondersteuning naarmate je harder trapt.

Zo, nu je de perfecte elektrische fiets gekocht hebt, moet je gewoon nog een goede fietsverzekering afsluiten en dan kun je helemaal zorgeloos de baan op.