fiets kopen

Een fiets kopen? Hier moet je zeker op letten

Frans

In de zomer is er niets fijner dan je met de fiets te verplaatsen – op voorwaarde dat je een goeie fiets hebt natuurlijk. Ben je van plan om een nieuwe fiets te kopen? Let dan op deze zaken om er zeker van te zijn dat je na afloop tevreden bent van je aankoop.

Verschillende soorten fietsen

Voor je naar de winkel trekt om een fiets te kopen, is het nuttig om eerst even na te gaan wat voor soort fiets je wil. Er zijn namelijk heel wat verschillende modellen beschikbaar: van een stadsfiets over een mountainbike tot een vouwfiets. Ben je vooral van plan om sportieve uitjes met de fiets te doen, ga dan voor een sportiever model. Als je de fiets gaat combineren met pendelen dan is een plooifiets weer een betere keuze en als je vooral door de stad gaat bollen, ga je het best voor een stadsfiets. Ben je niet meer zo goed te been of laat je conditie te wensen over? Dan kun je misschien kiezen voor een elektrische fiets.

Het juiste frame kiezen bij het kopen van een fiets

Eenmaal je beslist hebt wat voor soort fiets je wil, moet je kiezen voor een model met een frame dat bij jou past. Hoe je weet dat je de juiste framemaat gekozen hebt? Door de lengte van je binnenbeen (van je lies tot je voetzool) te vermenigvuldigen met 0,66. Voor vrouwenfietsen zul je daarbij een getal uitkomen tussen 51 en 61 en voor mannenfietsen tussen 54 en 66. Test natuurlijk altijd nog eens in de praktijk of de fiets daadwerkelijk goed zit en of een maatje kleiner of groter niet beter aanvoelt.

Andere zaken waar je rekening mee moet houden

Verder dragen ook het zadel, het stuur, de remmen en de versnellingen bij aan je fietscomfort. Daarbij heb je eveneens heel wat mogelijkheden. Zo hoef je niet per se voor het zadel te gaan dat standaard bij je fiets geleverd is. Het ideale zadel is namelijk groot genoeg, maar ook niet te groot – anders ga je te veel schuiven. Verder moet je zadel, net zoals je stuur, bij je type fiets passen. Tot slot moet je ook nog nadenken over hoeveel versnellingen je wilt en of het überhaupt nodig is en wat voor soort remmen je wilt: handremmen of een terugtraprem?

Nu je de ideale fiets gekocht hebt, moet je gewoon nog een goede fietsverzekering afsluiten en dan kun je zorgeloos genieten van al je fietstochtjes!