casque de vélo sécurisant

Een fietshelm: niet verplicht, maar wel zo veilig!

Frans

In België is het dragen van een fietshelm niet verplicht. Wel worden specifieke groepen zoals kinderen, ouderen en wielertoeristen aangeraden om er een te dragen. Ook overtuigd van de voordelen van zo’n helm? Lees hier waar je zeker op moet letten wanneer je een fietshelm koopt. 

Fietshelm verkeersveiligheid

Hoe kies je een fietshelm? 

Fietshelmen bestaan in vele modellen, gewichten en materialen en kleuren. Om een goede keuze te maken, hou je het best rekening met deze belangrijke elementen:  

  • Veiligheid: Check of op de helm het CE-label van de Europese Unie staat. Voor volwassenen is het correcte label EN 1078 en voor kinderen EN 1080. 
  • Comfort: Zowel de voorkant, bovenkant en achterkant van je hoofd moeten door de fietshelm goed bedekt zijn (maar de helm mag natuurlijk je zicht niet belemmeren). Verluchtingsgaten en een laag gewicht verhogen het draagcomfort. 
  • Maat: Pas een fietshelm altijd eerst voor je hem koopt. Maak de sluiting vast en zorg dat de helm goed aansluit op je hoofd. Staat hij mooi recht? De driehoek gevormd door de riempjes aan de kin moet net onder het oor uitkomen, zodat de helm in evenwicht is. Doe de test door de riempjes aan te trekken en met je hoofd te schudden. Als de helm niet mee beweegt en je bewegingen niet hindert, heb je een goed exemplaar gevonden. Tip: bij een helm worden vaak nog schuimstukjes geleverd. Die kun je gebruiken om hem nog beter te laten passen. 
  • Design: Kies een helm die je beter zichtbaar maakt in het verkeer, bijvoorbeeld een met een lichte kleur en voldoende grote en goed geplaatste reflectoren. Op sommige helmen kun je achteraan ook een ledlampje bevestigen.  

Wanneer moet je je fietshelm vervangen? 

Een fietshelm gaat lang mee, maar in deze omstandigheden schaf je het best toch een nieuw exemplaar aan:   

  • Na een val of grote impact. Ook al zie je geen tekenen van schade, toch kan de fietshelm binnenin beschadigd zijn. 
  • Als hij zichtbaar beschadigd is. Vertoont de helm barsten of zijn de riempjes kapot, dan heeft hij zijn tijd wel gehad.  
  • Na een vijftal jaar. Een kwaliteitsvolle fietshelm gaat meestal langer mee dan een uit het goedkopere segment.