kwallenbeet

Een kwallenbeet verzorgen? Dat doe je met deze tips

Frans

Je moet het maar eens meemaken: je bent rustig aan het zwemmen en plots voel je een brandende pijn. Een kwal heeft je waarschijnlijk te pakken gekregen. Lees hier wat je in die eerste momenten het best doet.

De symptomen van een kwallenbeet

De tentakels van een kwal bevatten een stof die een reactie vergelijkbaar met een brandwonde of lichte elektrische shock veroorzaakt. De pijn kan tot meer dan een halfuur na de steek aanhouden. De huid wordt meestal rood, begint te jeuken of er vormen zich pijnlijke blaren. Hoewel kwallenbeten flink wat irritatie en pijn veroorzaken, zijn ze meestal ongevaarlijk.

Let wel op: kwallen in tropische wateren kunnen gevaarlijk zijn. Werd je gestoken, contacteer dan meteen de hulpdiensten.

1.    Blijf rustig en verlaat het water

Na een kwallenbeet is het allereerst belangrijk om rustig te blijven. Sla niet in paniek en verlaat het water zo snel mogelijk. Steken in het aangezicht, bij jonge kinderen, of met een duidelijke allergische reactie – hoofdpijn, braken of benauwdheid – als gevolg kunnen gevaarlijk zijn. Contacteer in dat geval zo snel mogelijk de hulpdiensten of ga naar een ziekenhuis in de buurt.

2.    Gebruik zeewater en zand

Spoel de kwallenbeet meteen af met zeewater, idealiter boven 40 °C. Hoe warmer het zeewater, hoe sneller de pijn afneemt. Gebruik nooit kraanwater, dit verergert de irritatie. Bedek de wonde met zand en laat dit vervolgens drogen, om de beet daarna weer te spoelen. Verwijder tenslotte de resterende stukjes tentakels uit de wonde. Heb je geen pincet of tangetje bij de hand, dan kun je ook een gewoon mes of de hoek van je bankkaart gebruiken.

3.    Ontsmetten doe je zó

Als de wonde volledig proper is, breng je ontsmettingsmiddel aan. Gebruik zeker geen alcohol om de beet te behandelen. Het is daarnaast ook een fabeltje dat je over een kwallenbeet moet plassen om de pijn te verlichten. Het effect hiervan is nooit bewezen. Kies liever voor azijn, dat helpt tegen de jeuk. Ook met een hotpack kun je nadien verlichting bieden.

Kwallenbeet of gebroken arm: altijd gerust op reis

Het maakt niet uit waar, wanneer of hoelang je op vakantie gaat: met een reisverzekering op maat van Allianz ga je met een gerust hart weg. Je kunt 24 uur per dag terecht bij een van onze Nederlandstalige artsen voor al je medische vragen en we helpen je het dichtstbijzijnde ziekenhuis vinden.