Een studentenjob om je reis te betalen? Dit zijn de regels

Ben je student en wil je de allernieuwste iPhone kopen? Of ga je deze zomer liever op citytrip naar Rome of Parijs? Dan moet je mogelijk bijklussen om dat allemaal te betalen. Gelukkig zijn er nog … studentenjobs. Hier alvast alle regels over studentenwerk, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Regels studentenjob: vanaf welke leeftijd?

Een van de regels om een studentenjob via een studentenovereenkomst te doen, is dat je minstens vijftien jaar oud moet zijn. Je moet minstens in het derde jaar secundair onderwijs zitten en een volledig leerplan volgen. Zodra je achttien jaar bent, mag je alleen als student werken als je effectief nog studeert.

regels studentenjob

De werkuren

In principe mag je in een zesdaagse werkweek maximaal acht uur per dag werken en in een vijfdaagse werkweek negen uur per dag. Per week mag je maximaal veertig uur werken. Ben je aan de slag als student in de horecasector? Dan mag je elf uur per dag werken en vijftig uur per week.

Hou er wel rekening mee dat je maar vijftig dagen per jaar mag werken zonder sociale bijdrage te moeten betalen. Studentatwork.be is een handige tool om te checken hoeveel dagen je nog over hebt.

Het loon

reizen als student

Werk je met een studentenovereenkomst? Dan heb je recht op hetzelfde minimumloon als de werknemers van het bedrijf die dezelfde functie uitoefenen. Als je overuren presteert, moet je werkgever die ook uitbetalen. Als student hoef je geen belastingen op je loon te betalen, tenzij je meer verdient dan 9.458,95 euro per jaar.

Wat met schoolverlaters?

Net afgestudeerd en wil je voor de laatste keer genieten van een belastingvrij loon? Dan kun je in juli, augustus of september nog als student werken. Zorg er wel voor dat je niet meer dan 240 uur werkt, anders verliezen je ouders hun kinderbijslag.