teek verwijderen

Een teek verwijderen, hoe doe je dat?

Frans

Daar is de zomer en … daar zijn de teken. Omdat onze winters steeds zachter worden, is de tekenpopulatie aan een serieuze opmars bezig. Op tien jaar tijd zou hun aantal verdubbeld tot zelfs verdrievoudigd zijn. Opletten dus, vooral wanneer je je in velden met hoog gras of bossen begeeft. Loop je toch een tekenbeet op? Dan lees je hier hoe je de teek moet verwijderen.

Stap 1: de teek verwijderen

Na een tekenbeet is de eerste stap natuurlijk de teek verwijderen. Gebruik hiervoor een tekentang. Neem de teek zo dicht mogelijk tegen de monddelen van het beestje en zo dicht mogelijk bij je huid vast. Hoe je de teek uit je huid moet trekken, hangt af van de soort tang die je gebruikt. Gebruik je er een die op een grijptang lijkt, of neem je een gewone pincet? Dan trek je de teek recht uit de huid. Gebruik je een tekentang die op een koevoet lijkt? Dan maak je een draaiende beweging om de teek te verwijderen. Probeer de parasiet zo volledig mogelijk in een beweging los te maken.

Stap 2: de plek van de tekenbeet ontsmetten

Nadat je de teek weggehaald hebt, ontsmet je de plek waar je gebeten bent. Is het kopje van de teek blijven zitten of zie je nog enkele pootjes steken? Probeer die dan zo goed mogelijk te verwijderen om de kans op een ontsteking te verkleinen. Gebruik hiervoor een pincet. Noteer de plaats en de datum van je tekenbeet, want dat plekje moet je nog een tijdje goed in het oog houden.

Stap 3: Opletten

Tot drie maanden na de tekenbeet kan er immers een rode, ringvormige vlek ontstaan op de plaats van de beet of in de buurt ervan. Dat kan wijzen op een besmetting met de ziekte van Lyme. Als je zo’n kring opmerkt, of je krijgt last van griepsymptomen (keelpijn, vermoeidheid en/of matige koorts) is het heel belangrijk dat je je arts raadpleegt en vertelt over je tekenbeet. Er is geen reden tot paniek: het eerste stadium van deze ziekte is goed behandelbaar met antibiotica. Alert zijn is dus de boodschap!