trekking fiets

Een trekkingfiets of toerfiets kopen? Hierop moet je letten!

Frans

Een fietsvakantie betekent actief zijn én relaxen tegelijk. Maar een slechte fiets of eentje die niet geschikt is om bagage op te bevestigen, kan de pret al snel bederven. Daarom lijsten we hier enkele tips op bij het kopen van een trekkingfiets!

Welke soort fietstochten?

Tochtjes in de Lage Landen kun je gerust met een stadsfiets doen. Als je van plan bent om bergtoppen te trotseren of lange afstanden door heuvelachtige gebieden af te leggen, dan kies je het best voor een trekkingfiets of toerfiets. Zo’n fiets heeft een degelijk frame, voldoende versnellingen en een specifiek soort remmen. We zoomen even in op deze onderdelen.

Het belang van een goed frame

Lichte koersfietsen hebben meestal een frame van carbon, maar voor een toerfiets is een aluminium frame aangewezen. Zo’n frame is sterker, zodat je fiets bagage kan dragen. Het frame van een toerfiets is kleiner en stijver dan dat van een stadsfiets. Hoe stijver je frame, hoe minder kans dat je fiets gaat slalommen onder het gewicht van je bagage.

Ook de maat van het frame is heel belangrijk. Meestal zijn standaard framematen wel geschikt, tenzij je wat groter of kleiner bent, of wat zwaarder weegt. In de winkel kun je zelf nagaan welke maat het best bij je past. Shop je online, dan bieden de webshops steeds vaker tools aan om je maat te bepalen.

Aantal versnellingen

Voor een vakantiefiets kies je het best voor minstens achttien versnellingen. Dat verschil voel je in de bergen. De meeste trekkingfietsen hebben derailleurversnellingen. Dat is de typische open versnellingskast: gemakkelijk in onderhoud, maar iets gevoeliger voor slijtage.

Soorten remmen

Als je kunt kiezen tussen velgremmen (v-brakes), hydraulische velgremmen en hydraulische schijfremmen, kies dan voor die laatste. Daarmee kun je je remkracht goed doseren en ze werken – in tegenstelling tot velgremmen – goed bij nat weer.

Zadel

Je zou denken dat een zacht zadel de beste keuze is, maar een hard zadel ondersteunt je zitvlak beter tijdens lange tochten. Hou ook rekening met de afstand tussen je zitbotjes. Bij vrouwen ligt die tussen de 11 en de 15 cm, bij mannen tussen de 9 en 13 cm. Kies een zadel met een gleufje, dat biedt meer comfort.

Veel plezier op je fietstochten! Denk eraan om je fiets te verzekeren, dan hoef je je nergens zorgen om te maken.