Een visum aanvragen? Zo pak je het aan

Voor sommige reisbestemmingen heb je een visum nodig om het land binnen te mogen. Een visum is een sticker die in je paspoort wordt gekleefd en die je officieel toestemming verleent om in een bepaald land te verblijven. Heb je een reisvisum nodig voor jouw reisbestemming? En hoe vraag je zo’n visum aan?

Begin tijdig aan de voorbereidingen

Er zijn landen waar je als Belg niet binnen mag zonder visum. Daarom is het van het grootste belang dat je op voorhand uitzoekt of het land van jouw bestemming visumvereisten heeft. In sommige gebieden kan je als Belg zonder visum terecht, zoals de landen van de Schengenzone. Maar wees toch behoedzaam en zoek het eens op. Dat kan je gemakkelijk doen op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Wanneer je een rondreis plant, zoek dan elk land op dat je wilt bezoeken.

Bekende bestemmingen waar je als toerist of zakenpersoon niet zomaar binnen kan, zijn Turkije, Rusland, China, India, Nigeria en Saoedi-Arabië.

Doe dit ruim op tijd. Voor sommige bestemmingen kan de aanvraagprocedure verscheidene weken in beslag nemen. Wie er vroeg bij is, kan eventuele problemen met de aanvraag nog oplossen voor het vertrek.

Boek je je reis met een reisbureau? Dan zal je reisbureau je wellicht de nodige informatie bezorgen. Aarzel zeker niet om extra informatie te vragen. Je speelt maar beter op zeker als het op visa aankomt!

Jouw visum aanvragen

visum aanvragen

Een visum vraag je aan via de ambassade of het consulaat van het land dat je wil bezoeken. Deze lijst somt de aanwezige ambassades en consulaten op. Sommige landen, zoals Turkije, beschikken over een handige website om visa aan te vragen.

De meeste landen met visumvereisten schrijven verschillende soorten visa uit, waaronder een toeristenvisum, zakenvisum en transitvisum. Een transitvisum is soms nodig wanneer je vliegtuig een tussenstop maakt in een ander land dan het land van je bestemming.

Verenigde Staten

Voor een reis naar de Verenigde Staten van Amerika heb je, als Belgisch staatsburger, geen visum nodig. Toch moet je als reiziger een procedure doorlopen om in de VS te worden toegelaten. Registreer je ten vroegste 72 uur voor je vertrek op de website van het Electronic System for Travel Authorization. Dat kost 14 dollar. Voor de meeste reizigers uit België levert de registratie bij ESTA geen enkel probleem op, maar als er toch iets fout loopt, kan je contact opnemen met de Amerikaanse ambassade.