speed pedelec

Elektrische fiets of speed pedelec: wat is het verschil?

Frans

Elektrisch fietsen is tegenwoordig erg populair en lang niet alleen bij ouderen. Begrijpelijk, want het is een aangename en ook duurzame manier om je te verplaatsen. Maar wist je dat er een verschil is tussen een ‘gewone’ elektrische fiets en een speed pedelec? Voor beide voertuigen gelden in België bovendien andere verkeersregels. Hoe dat precies zit, ontdek je in dit artikel.

Elektrische fiets vs. speed pedelec 

Een ‘gewone’ elektrische fiets wordt ook wel een elektrisch ondersteunde fiets, e-bike of pedelec genoemd. ‘Pedelec’ is daarbij een samentrekking van de Engelse omschrijving PEDal ELECtrical Cycle’. Dankzij een elektrisch motortje hoef je met zo’n fiets minder hard te trappen en kun je heel wat makkelijker grote afstanden overbruggen. Een e-bike heeft een maximumsnelheid van zo’n 25 km/u en wordt wettelijk als een gewone fiets beschouwd. 

Heeft je e-bike evenweeen vermogen van meer dan 250 watt, dan spreken we over een speed pedelecZo’n voertuig kun je bezwaarlijk nog een fiets noemen, want ze halen vlot snelheden tot 45 km/u. Wettelijk gezien vallen speed pedelecs dan ook in de categorie van de bromfietsen, waardoor er strengere regels voor gelden. Zo mag je een speed pedelec pas vanaf zestien jaar besturen en heb je er een rijbewijs (voor auto of bromfiets) voor nodig. Ook moet je je speed pedelec laten inschrijven bij de Dienst Inschrijvingen van Voertuigen en moet je tijdens het rijden een helm dragen. 

Wat met een gemotoriseerde fiets? 

Naast een e-bike en een speed pedelec bestaat er ook nog zoiets als een gemotoriseerde fietsDie heeft niet alleen trapondersteuning, maar rijdt ook zonder dat je hoeft te trappen. Op wettelijk vlak is er maar één verschil met een elektrische fiets: je moet minstens zestien jaar zijn om een gemotoriseerd model te besturen. 

Wat zeggen de verkeersregels? 

Trek je eropuit met je e-bike? Dan moet je natuurlijk wel weten waar je mag rijden. Met een elektrische fiets zijn de zaken duidelijk: jouw plaats is op het fietspad. Met een speed pedelec ligt het ietsje complexer: je mag op het fietspad rijden, maar je mag ook de rijweg gebruiken als de toegelaten snelheid daar maximaal 50 km/u isIs die hoger dan 50 km/u? Dan ben je verplicht om het fietspad te gebruiken. 

Uiteraard gelden in het buitenland andere verkeersregels. Plan je een fietsvakantie in een ander land, sla er dan zeker eerst het plaatselijke verkeersreglement op na.