Travel Belgium

Ethisch en duurzaam reizen: 5 verantwoorde tips!

Op reis gaan is fantastisch, maar is het ook ethisch verantwoord? Vervuilende vliegtuigen, hotelketens die lokaal personeel uitbuiten en andere dompers doen je zin om te reizen soms verdwijnen als sneeuw voor de zon. Gelukkig kan je ook reizen op een manier die wél goed is voor planeet, mens en dier. Ontdek onze 5 tips voor ethisch en duurzaam reizen!

1.     Duurzaam reizen begint met een een verantwoorde reisbestemming te kiezen

De website Ethical Traveler stelt elk jaar een lijst op met de tien beste bestemmingen voor wie ethisch en duurzaam reizen wil. Het gaat om de landen die zich het hardst inspannen om de natuur te beschermen en de lokale bevolking mee te laten profiteren van de economie rond het toerisme. In 2014 gaat het om de volgende landen: de Bahama’s, Barbados, Kaapverdië, Chili, Dominica, Letland, Litouwen, Mauritius, Palau en Uruguay.

2.     Steun de lokale economie

Wie een vakantie boekt via een touroperator, verblijft in een all-in-resort en zich laat verleiden door georganiseerde excursies met Nederlandstalige gids zorgt er alleen maar voor dat de bankrekening van westerse multinationals nog meer aandikt. Ethisch en duurzaam reizen houdt dan ook in dat het geld dat je uitgeeft aan je reis zo veel mogelijk naar lokale ondernemers gaat. Slaap in plaatselijke hotelletjes, proef van specialiteiten in het lokale restaurant, laat je vervoeren door een gewone taxichauffeur en shop op de markt of in kleine winkels. Zo zorgt je vakantie ervoor dat deze mensen wat meer verdienen dan gewoonlijk.

3.     Ethisch en duurzaam reizen: leer meer over het land

De tijd die je spendeert in het vliegtuig, in de bus of op de boot kan je nuttig besteden door je te informeren over het land in kwestie. Door wat kennis te vergaren over de geschiedenis en de politieke en sociale situatie toon je respect. Leer zeker ook enkele basiswoorden zoals ‘goedemorgen’, ‘bedankt’ en enkele cijfers, het zal je helpen om contact te leggen met de lokale bevolking.

4.     “Leave nothing but footprints…”

“Leave nothing but footprints, take nothing but pictures, kill nothing but time.” Vanwaar deze uitspraak precies komt is niet geweten, maar ze is inmiddels heel bekend onder de duurzame reizigers. De boodschap is dat je de natuur moet beschermen door geen afval achter te laten, niets mee te nemen (bijvoorbeeld stenen, ivoor, dierenhuiden) en niets stuk te maken. De natuur respecteren doe je ook door de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren.

5.     Duurzaam op reis: bezin voor je afdingt

Afdingen is in vele landen de normaalste zaak van de wereld. Maar zorg er wel voor dat de verkoper voldoende winst maakt. Wat voor jou een peulenschil is, is voor hem misschien een dagloon. Denk hierover na alvorens agressief af te dingen, ook dat is immers ethisch reizen. Wil je graag iets weggeven? Vraag dan eerst aan de lokale gemeenschap aan wat er nood is. Geef niets aan bedelende kinderen, maar geef de spullen bijvoorbeeld aan de school. Zo kunnen de leerkrachten ze eerlijk verdelen.

Ga je duurzaam reizen naar een bestemming ver of dichtbij? Vergeet dan zeker niet om een reisverzekering af te sluiten en lees onze 10 tips voor een veilige reis!