Vrienden met bagage op het perron om hun reis te starten

Factcheck over treinreizen door Europa: 4 feiten en fabels

Frans

Treinreizen zijn een milieuvriendelijk en avontuurlijk alternatief voor auto- en vliegvakanties. Toch is niet iedereen overtuigd van dit vervoersmiddel om door Europa te reizen. Wij analyseren vier feiten en fabels.

1.    Fabel: treinreizen zijn duur

Energieschaarste zorgt voor dure brandstofprijzen. Daarom is het vaak goedkoper om de trein te nemen dan de auto. Ook het verschil met vliegtickets wordt kleiner. Zeker als je je treinreis vroeg genoeg boekt, geniet je interessante tarieven. En je moet natuurlijk ter plaatse niet meer betalen voor parking.

2.    Feit: treinreizen is comfortabel en snel

In een auto of vliegtuig is het best krap en saai, terwijl je in de trein zalig kan relaxen. Je hoeft je geen zorgen te maken over het verkeer of de route, en kunt zoveel bewegen als je wil. Dat maakt met de trein reizen ideaal voor gezinnen. Daarnaast zijn er een pak minder bagagerestricties dan bij een vliegreis en je moet minder lang op voorhand in de vertrekhal zijn. Zodra de trein vertrekt, ben je ontspannen onderweg. En dat prachtige landschap krijg je er zomaar bij!

3.    Fabel: je hebt te weinig flexibiliteit

Dat treinreizen weinig flexibiliteit bieden, is een veelgehoord vooroordeel. Maar je kunt net naar onbekende bestemmingen gaan en komt meteen in het stadscentrum toe. Vliegtuigen landen vaak een eindje buiten de stad … En omdat het treinaanbod telkens uitbreidt, heb je ook meer mogelijkheden. Met de nachttrein naar Oostenrijk, Italië of Zwitserland? Doe je ogen dicht en word wakker op je bestemming! Akkoord, de trein is soms onvoorspelbaar, maar dat is net deel van de reis.

4.    Feit: de trein is duurzaam

De trein is een duurzaam vervoersmiddel dat veel minder CO2 en andere schadelijke stoffen uitstoot dan auto’s en vliegtuigen. Zeker op korte afstanden (minder dan 700 kilometer) maakt de trein het verschil.

Treinreis geboekt? Een Allianz-reisverzekering op jouw maat afgesloten? Koffer gepakt? Check! Jij bent helemaal klaar om heerlijk te ontspannen.

{

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.