Du vélo par température tropicale ? Mode d'emploi.

Fietsen bij tropische temperaturen? Zo pak je het aan

Frans

Eens het kwik de hoogte ingaat, verlangen we allemaal naar een frisse duik in het zwembad. Maar wie graag wat van de omgeving ziet, kan evengoed gaan fietsen! Met deze tips ben je prima voorbereid.

Drink voldoende water

Bij een temperatuur van dertig graden kun je tot zo’n twee liter vocht per uur verliezen. Voor je op fietstocht vertrekt, moet je dus voldoende water drinken. Maar ook onderweg en eens je op je bestemming bent, les je het best regelmatig je dorst.

De kleren maken de fietser

We hoeven je wellicht niet uit te leggen dat je flink wat zult zweten op de fiets. Investeren in een comfortabele fietsbroek – die je zonder onderbroek draagt! – en een ventilerend shirt zijn dan ook een must voor langere fietstochten. Ga, indien mogelijk, voor een fietsoutfit in een lichte kleur. Hitte is trouwens geen excuus om zonder fietshelm de baan op te gaan; er bestaan heel wat exemplaren met ventilatiegaten. Lekker fris én je bent beter beschermd tegen een zonneslag.

Laat de zon in je hart, niet door je huid

Met de fiets maak je vaak verraderlijk veel wind waardoor je de intensiteit van de zon niet altijd voelt. Toch is zonbescherming een must: smeer je dus regelmatig in met zonnecrème en draag altijd een zonnebril. Extra tip? Kies een route uit die door schaduwrijk bos gaat.

Vertrek op het juiste moment

De zon is op haar sterkst tussen 11u00 en 15u00, en dan vermijd je zware inspanningen maar beter. Begin je fietstocht bij voorkeur ’s ochtends vroeg om je dag goed te beginnen. Trek je er toch op uit rond het middaguur? Luister dan goed naar je lichaam en forceer niets. Als je trouwens meerdere dagen wilt gaan fietsen, hebben we goed nieuws: je zult langzaam maar zeker aan de warmte wennen.

Karen

Karen Van Herrewegen is Online Marketeer bij Allianz Assistance België. Digitale marketing en e-commerce zijn helemaal haar ding en klanttevredenheid is daarbij essentieel. Haar andere passies zijn fotografie, dans en uiteraard: reizen! Een citytrip in Bologna, een weekje Lanzarote of een rondreis door Montenegro, ze doet het allemaal even graag. Ze deelt graag haar reiservaringen met jullie op deze blog!