fietsen in de winter

Fietsen in de winter? Zo hou je het warm en veilig

Frans

In de winter vind je altijd wel een reden om niet op je fiets te springen. Te koud, te nat, te gevaarlijk, te vroeg donker… Terwijl je door een fietstocht net helemaal kunt opleven. Weg winterblues, hallo, gezonde blos op je wangen! Met deze vijf tips wordt fietsen in de winter geen verplichting, maar een ontspannende activiteit.

1.    Kleed je voldoende warm als je gaat fietsen in de winter

Warme kledij is een must en daarbij geldt één regel: laagjes, laagjes en nog eens laagjes. Ga voor kledij die ademt. Zo zul je minder zweten en fiets je warm de winter door. De perfecte combinatie tegen de kou? Thermisch ondergoed, met daarover een fietsshirt of dunne fleece, en softshell als beschermende laag.

2.    Bescherm je handen en voeten tegen de kou

Niets zo demotiverend als verkleumde voeten en handen. Met waterdichte overschoenen, handschoenen en onderhandschoenen kom je al een heel eind. Dikke kousen zijn dan weer een afrader. Hierdoor knellen je schoenen meer en vermindert je bloedsomloop, wat leidt tot koude voeten. Kies liever een dun, maar water- en winddicht paar kousen.

3.    Maak je fiets winterproof voor een veilige rit

Investeer in goed materiaal waar je ook in nat weer op kunt vertrouwen, zoals winterbanden en nieuwe remblokken. In de winter vergroot namelijk je remafstand door het vaak natte wegdek. Een spatbord is trouwens geen overbodige luxe. Zo bescherm je jezelf én je fietsonderdelen tegen water een vuil. Verzorg ten slotte je ketting met liefde. Verwijder regelmatig vuilresten en gebruik een dikke olie die in slechte weersomstandigheden langer op je ketting blijft zitten.

4.    Zorg dat je gezien wordt

Je ziet er misschien liever niet uit als een ‘fietsende kerstboom’, maar het is uiterst belangrijk dat je opvalt in het donker. Ook overdag kun je het best lichtgevende accessoires voorzien. Controleer voor je vertrekt of je fietslichten nog wel werken. Een fluohesje, reflecterend harnas of spaakreflectoren verhogen je zichtbaarheid.

5.    Blijf in de buurt en neem genoeg eten mee

Bij koude temperaturen verbruik je meer energie om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Neem voldoende eten en drinken mee om een energiedip te voorkomen. Niet alleen zo’n dip kan de pret bederven, tijdens de wintermaanden word je soms verrast door een (sneeuw)bui of plotse schemering. Zoek het niet te ver en onthou: hoe verder weg van huis, hoe langer het duurt voor je weer lekker warm en droog binnenzit. Maar laat dat de fietspret niet bederven!

Met deze tips houd je het ook in de winter warm en veilig op de fiets. Wil je je extra wapenen tegen grillige omstandigheden? Sluit dan een fietsverzekering af bij Allianz. Met de uitgebreide fietsverzekering ben je gedekt voor diefstal, schade en pechhulp.